Zonnepanelen: hoe werken deze?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken bij nieuwbouwwoningen. Elektriciteit wordt steeds maar duurder, waardoor steeds meer mensen zichzelf gaan voorzien van elektriciteit. Het is ondertussen gebleken dat zonnepanelen een absolute meerwaarde zijn op vlak van kostenbesparing op lange termijn. Maar, hoe werken zonnepanelen nu eigenlijk?

De simpele uitleg Het woord ‘zonnepaneel’ verraadt al een deel van wat dit nou doet. Om ook maar direct te beginnen met de meest simpele uitleg: er wordt een paneel geplaatst op het dak van je huis waarmee het zonlicht wordt opgevangen. Het paneel dat die zonlicht opvangt, zet met behulp van ander apparatuur het zonlicht vervolgens om tot elektriciteit. Deze wordt naar een centrale plaats in het huis gestuurd en opgeslagen voor later of direct gebruik. Met de opgeslagen elektriciteit kan je vervolgens allerlei elektrische (huishoud)apparaten gebruiken die voorzien worden van elektriciteit door de centrale plaats.

De moeilijke uitleg Een zonnepaneel dat op het dak geplaatst wordt, bestaat uit verschillende materiaalsoorten, meestal van het materiaal silicium, waarin zich zonnecellen bevinden. Silicium is een halfgeleider dat stroom kan geleiden wanneer er licht op valt. Op die manier kan silicium zonlicht omzetten tot elektriciteit. Door de functie van de halfgeleider ontstaat er elektrische stroom door de positieve lading boven in de zonnecel en de negatieve lading onder in de zonnecel. Dit proces heet ook wel gelijkstroom.

De stroom dat vrijkomt, wordt dan door een apparaat omgezet tot wisselstroom. Dat apparaat wordt een omvormer genoemd. De omvormer stuurt dan de wisselstroom naar een centrale plaats om gebruikt te worden. De centrale plaats is het elektriciteitsnet van het huis. Vervolgens staat er elektriciteit klaar om gebruikt te worden binnen je huishouden of voor je voertuigen.

Schaduw? Power optimizers! Bij de standaard zonnepanelen is het belangrijk om in je achterhoofd te houden waar je de zonnepanelen gaat plaatsen. Hou rekening met schaduwvorming op je dak, want anders kan je niet je volledige elektriciteit van je zonnepanelen laten komen. Een optie zou dan zijn om gebruik te maken van power optimizers. Deze helpt de zonnepanelen om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen en het maximale uit de werking en opvang te halen.

https://ecotecsolar.eu/zonnepanelen/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten