Zo kan je als bedrijf legionella voor zijn

Een legionellabesmetting is vervelend. Mensen kunnen er ziek van worden. Dat wil je als bedrijf niet op je geweten hebben. Daarom is het belangrijk genoeg aandacht te besteden aan legionellapreventie. Wat houdt dat precies in? En hoe kun je als bedrijf legionella voor zijn?

Wat is legionella?

Je hebt vast wel eens gehoord van legionella. Dit is een bacterie die groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Wanneer er nevel in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en daar ziek van worden. Bedrijven zijn verplicht er alles aan te doen om te voorkomen dat er legionella uitbreekt.

Ieder jaar zijn er zo’n 300 tot 400 patiënten in Nederland die een longontsteking door legionella hebben gekregen. Een longontsteking kan gevaarlijk zijn. Daarom moeten bedrijven er alles aan doen om legionella voor te zijn.

Waarom is legionella gevaarlijk?

Meestal worden mensen niet ziek als ze legionella inademen, maar er kunnen wel enkele klachten ontstaan. Daarbij valt te denken aan milde, griepachtige klachten. Meestal gaan die klachten vanzelf weer over. Maar in sommige gevallen veroorzaakt de bacterie een longontsteking. Die kan zo ernstig verlopen, dat de patiënt eraan overlijdt. Omdat er geen vaccin bestaat tegen de bacterie, moet er goed worden opgelet voor deze bacterie.

Mensen met een slechte gezondheid, rokers, ouderen en mensen met een verminderde weerstand kunnen makkelijk slachtoffer worden van deze bacterie. Daarom moeten bijvoorbeeld ziekenhuizen, verpleeghuizen, sauna’s, zwembaden en hotels maatregelen nemen.

Actief werken aan legionellapreventie

Om legionella voor te kunnen zijn, is het belangrijk dat bedrijven actief werken aan legionellapreventie. Dat kan door een risicoanalyse te laten uitvoeren door een BRL 6010 gecertificeerd bedrijf. Die analyse laat de risicogebieden in de waterleiding zien. Daarna moet er een beheersplan komen, die ook wordt opgesteld door een gecertificeerd bedrijf. In dat plan staat welke maatregelen er nodig zijn om de groei van legionellabacteriën tegen te staan.

De leidingen moeten regelmatig worden doorgespoeld en ook moeten bedrijven in een logboek bijhouden welke maatregelen ze hebben genomen.

Het belang van controle

Twee keer per jaar moet het water worden gecontroleerd op legionella. Deze meting wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Deze organisatie komt dan bijvoorbeeld watermonsters nemen. Bedrijven zijn verplicht maatregelen te nemen om het aantal bacteriën terug te dringen als er meer dan 100 kolonievormende eenheden of meer worden gemeten. Bij meer dan 1000 kolonievormende eenheden, moet er ook een melding worden gemaakt bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten