Woning tekort in Nederland

In Nederland staan ruim 8.1 miljoen woningen, maar ongeveer 900.000 mensen zijn op zoek naar een nieuwe woning. Vooral jongeren vinden het moeilijk om een woning te vinden vanwege de hoge prijzen die de laatste jaren alleen maar zijn gestegen. Ondanks de plannen die er zijn gaat het nog een aantal jaren duren voordat iedereen een woning gaat kunnen vinden, maar hoe het dan eruit ziet blijft onzeker voor de meeste.

Woninggroei in Nederland

In 2022 wilde het kabinet 80.000 woningen bouwen, maar dit is niet behaald. In het jaar 2022 zouden er maar 74.000 woningen gebouwd zijn. Blijkend uit de statistieken van het CBS zouden er naar verluidt 90.000 woningen bij moeten komen dit jaar. De verwachtingen zijn dat deze getallen niet behaald gaan worden, maar dat het blijft steken rond 60.00 woningen in Nederland.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat van de 74.000 woningen die gebouwd zijn in 2022 Zuid-Holland (14,5 duizend), Noord-Holland (14 duizend) en Noord-Brabant (12 duizend) de provincies waren met het meeste aantal woningen. Door alle bouw wat hier heeft plaatsgevonden in het afgelopen jaar lijkt het erop dat de bouwers deze provincies gaan loslaten en richting de minder bebouwde provincies gaan zoals Drenthe, Friesland, Limburg en Zeeland.

De toekomst van wonen

Sinds het thuiswerken is begonnen tijdens corona zijn steeds meer mensen op zoek gegaan naar rust. Ze willen steeds rustiger gaan wonen en willen meer vrijheid hebben, aangezien de werkzaamheden ook vanuit thuis uitgevoerd kunnen worden. Zo valt er op te merken dat het vooral de inwoners van de randstad richting het zuiden komen om naast een huis te hebben hier ook een leuk vakantieadres te hebben. Hierdoor kan er gewisseld worden tussen het drukke leven in de randstad, maar ook het rustgevende en bourgondische van het zuiden. Doordat er veel mensen een huis willen hebben in het zuiden zijn er plannen gemaakt om 26.550 woningen in Limburg bij te gaan bouwen. Op donderdag 9 maart 2023 zijn de plannen ondertekend door Hugo de Jonge voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening en de betrokken partijen de woondeal Limburg. Door middel van het onderteken van de plannen was het mogelijk om te gaan starten met het bouwen. Zo kon de provincie gaan werken met de planologen om alles te gaan realiseren.

Ben je benieuwd wat de planologen voor invloed gaan hebben op jouw omgeving en hoe dit kan gaan veranderen? Klik dan hier om te lezen wat een planoloog is en doet.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten