Wie heeft de tuinkabouter bedacht?

Tuinkabouters wie heeft ze bedacht? Ze zijn een van die figuurtjes die in men bedacht heeft, maar eigenlijk weet niemand wie ze bedacht heeft en wat ze eventueel betekenen. Heb jij zelf ook tuinkabouters in je tuin staan en je nooit afgevraagd waar ze vandaan komen? Als je dit artikel leest, zul je veel meer over de achtergronden van tuinkabouters te weten komen.

Tuinkabouters, iedereen kent ze wel

Ze kunnen je tuin flink opvrolijken en kleur geven, maar wist je dat ze ook een interessante betekenis hebben? En als we dieper graven er zelfs achterkomen dat ze al heel erg lang bestaan. Ze stammen eigenlijk af van de kabouters. Kabouters waren mythische wezentjes die in heel veel verschillende Europese landen voorkwamen. Vroeger dachten ze dat deze kabouters onder de grond leefden. Men noemde ze aardbewoners. Een logische keuze voor figuren die in en onder de grond leefden.

Nergens in Europa waren kabouters zo populair als in Duitsland. Men gebruikte ze daar vooral in verhalen en sprookjes. Ze werden gezien als oude mannetjes die ondergrondse schatkisten aan het bewaken waren. En het grappige is dat dit eigenlijk weer terug te herleiden is naar het idee dat kabouters verbonden zijn met de aarde en de tuin. Het was dan ook in Duitsland waar de eerste kabouters werden geproduceerd. De figuurtjes werden rondom het huis neergezet, maar kregen vooral een plekje in de tuin. Deze trend werd al gauw overgenomen door de overige Europese landen en vloog later ook over naar Amerika.

Er ontstonden meerdere fabrieken en naderhand werden er ook meerdere kabouters gemaakt. Vaak hadden ze een hark in de handen of een mandje met appels. Zo leek het net alsof de aardbewoners druk op het land bezig waren geweest. Men bedacht voornamelijke werkende kabouters. De naam voor de kabouters voor in de tuin kreeg eenvoudig een naamsverandering: Tuinkabouters

Verschil tussen kabouters en tuinkabouters?

Eigenlijk is er niet zo zeer verschil tussen de looks van een kabouter en tuinkabouter. Het verschil zit ‘m vooral in datgene waarvoor jij ze wilt gebruiken. Zijn ze geschikt voor binnen? Dan wordt het vaak een kabouterbeeldje of dwerg genoemd. Is het beeld geschikt voor buitengebruik? Dan noemen we het tuinkabouter. Deze zijn meestal gemaakt van kunststof, maar ook van aardewerk. Het materiaal is vaak bestand tegen vorst, maar niet altijd. Dus kijk bij aankoop altijd even of je je tuinbeelden in de winter moet beschermen tegen extreme vorst.

In 1976 werd een boek met de titel Kabouters uitgebracht door de Nederlandse Rien Poortvliet. In dit boek worden kabouters neergezet als mensen. Mensen met interessante interesses welke voornamelijk om de natuur draaien. Dit mooie verhaal hield de mythe in stand dat tuinkabouters nuttige figuurtjes waren. Dat ze geluk gaven en goed voor de plantjes en dieren waren. Ben je benieuwd hoe de tuinkabouters er tegenwoordig uitzien? Wij vonden een site met heel veel verschillende stijlen. Kijk maar eens op https://www.tuinkabouter-kopen.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten