Wat zijn bijenwas kaarsen en waarom zijn ze zo populair?

In ieder interieur zijn kaarsen een echte toevoeging. Tegenwoordig zijn er steeds meer opties qua het kiezen van een kaars. Eentje die daarbij hoort, is een bijenwas kaars. Maar waarom zijn deze kaarsen een aanwinst? Wat maakt ze zo populair? In dit artikel kun je daar meer over lezen.

De meest natuurlijke kaarsen

Zuivere bijenwas kaarsen worden voor 100% gemaakt van bijenwas. Bijenwas zit in de honingraten, in de cellen waar de bijen het stuifmeel en de honing in opslaan. Ook worden daar de eitjes in gelegd, en de nieuwe honingbijen geboren. Om de omstandigheden in de korf optimaal te houden, moet de imker om de zoveel tijd de bijenwas vernieuwen. Dit om te voorkomen dat er ziektes ontstaan binnen het bijenvolk, of dat de honing bevuild raakt. Daarom kun je er ook vanuit gaan dat zuivere bijenwas kaarsen van zulke goede kwaliteit zijn.

Gunstig effect op het luchtwegenstelsel

Sommige kaarsen hebben door een bepaalde geur of stofafgifte de neiging om een ‘bedrukkend’ gevoel op je luchtwegen te hebben. Vooral bij zware, aromatische geuren is dit het geval. Sommige kaarsen produceren ook meer rook. Dit is vervelend voor mensen met bijvoorbeeld astma, COPD, sinusproblemen of chronische longontstekingen, omdat je dus meer klachten kunt krijgen bij het regelmatig branden van kaarsen. De oplossing is het kiezen van een bijenwas kaars! Pure bijenwas heeft geen chemische toevoegingen, waardoor er een gunstige invloed ontstaat op je luchtwegenstelsel. Je aandoening gaat er niet van over, desondanks kan het wel voor verlichting van klachten zorgen.

Branden langer dan paraffinekaarsen

Bijenwas kaarsen moeten net wat langer branden, om echt op gang te komen. Dit heeft echter wel een voordeel; ze branden ook langer! Bij paraffine kaarsen zijn er vaak chemische bestanddelen aanwezig, die sneller wegbranden. Hierdoor heb je een relatief kortere brandtijd, terwijl bij een bijenwas kaars er een langdurige vlam ontstaat. Dit compenseert dat een bijenwas kaars net wat duurder is dan een paraffinekaars, omdat je de tijd dubbel en dwars terug krijgt.

Weghalen van nare geuren

Omdat er in een bijenwas kaars natuurlijke ingrediënten zitten, kunnen ze heel goed andere geuren neutraliseren. Paraffinekaarsen met een geur verdoezelen nare geuren alleen maar, terwijl bijenwas kaarsen ze daadwerkeljk weghalen. Om die reden is het wel verstandig om, wanneer je zowel een bijenwas kaars als een paraffinekaars brandt, deze twee uit elkaar te houden. Dit omdat de bijenwas kaars alle lekkere geuren kan neutraliseren van een geurkaars.

Verpakkingvrij

Veel goedkope kaarsen of waxinelichtjes worden in plastic verpakt, en hebben een aluminium wegwerphouder. Gezien het feit dat deze kaarsen vaak ook wat korter branden, gooi je steeds wat aluminium en plastic weg. Bijenwas kaarsen hebben 9 van de 10 keer geen verpakking, waardoor er dus ook minder hoeft te worden gerecycled. Om de kwaliteit van bijenwas kaarsen te behouden als je ze langer moet bewaren, worden ze meestal in papier gewikkeld.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten