Momenteel staat transparantie en duurzaamheid steeds meer centraal en markeert de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) een revolutionaire stap voorwaarts in de wereld van duurzaamheid rapportages en corporate governance. De CSRD, die in 2021 is voorgesteld door de Europese Commissie, vervangt de eerdere Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en heeft als doel een breder en dieper inzicht te geven in de duurzaamheidsprestaties van bedrijven. Met de implementatie van de CSRD vanaf 2025, worden bedrijven geconfronteerd met strengere eisen en grotere transparantie. Deze overgang kan complex zijn en vereist vaak deskundige begeleiding om succesvol te navigeren door de nieuwe vereisten. Bedrijven kunnen profiteren van gespecialiseerde expertise om hun voorbereiding en naleving te optimaliseren. Professionele bedrijven zoals Greenroads kunnen hierbij waardevolle ondersteuning bieden, door te helpen met de implementatie en rapportageprocessen.
Wat is de CSRD?CSRD is een Europese regelgeving die bedrijven verplicht om gedetailleerde en uniforme rapportages te leveren over hun duurzaamheid praktijken. Deze richtlijn heeft als doel om de transparantie en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsinformatie te verbeteren, zodat stakeholders, waaronder investeerders, klanten en de bredere samenleving, een beter inzicht krijgen in de milieu-, sociale en governance (ESG) prestaties van bedrijven. Belangrijkste Veranderingen onder de CSRDDe CSRD introduceert verschillende belangrijke veranderingen ten opzichte van de eerdere NFRD. Hier zijn enkele van de belangrijkste vereisten die bedrijven vanaf 2025 moeten naleven:
Onder de CSRD moeten bedrijven uitgebreide informatie verstrekken over hun duurzaamheidsprestaties. Dit gaat niet alleen over informatie betreft milieu-impact, sociale kwesties en governance-structuren, maar ook over de risico’s en kansen die samenhangen met duurzaamheid. De rapportage moet een beeld geven van hoe duurzaamheid is geïntegreerd in de bedrijfsstrategie en operaties.
De CSRD breidt de omvang van de rapportageplicht uit. Waar de NFRD alleen van toepassing was op grote beursgenoteerde bedrijven en financiële instellingen, omvat de CSRD ook middelgrote bedrijven die aan bepaalde criteria voldoen, zoals omzetdrempels. Dit betekent dat een groter aantal bedrijven verplicht zal zijn om ESG-rapportages te publiceren, wat leidt tot een bredere transparantie in de markt.
De CSRD vereist dat bedrijven hun duurzaamheid rapportages opstellen volgens gestandaardiseerde Europese normen. De Europese Commissie heeft de Europese Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) aangewezen om deze normen te ontwikkelen. Deze normen zullen helpen bij het creëren van een uniforme benadering van ESG-rapportage en zullen ervoor zorgen dat informatie consistent en vergelijkbaar is over verschillende bedrijven en sectoren heen.
De CSRD introduceert ook strengere controle- en verificatie-eisen voor duurzaamheidsrapportages. Bedrijven moeten hun rapportages laten verifiëren door een onafhankelijke derde partij om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de verstrekte informatie te waarborgen. Dit betekent dat bedrijven zich moeten voorbereiden op externe audits en evaluaties van hun duurzaamheidsinformatie.
De CSRD vereist dat duurzaamheidsrapportages worden geïntegreerd met de financiële rapportages van bedrijven. Dit betekent dat bedrijven hun ESG-informatie moeten opnemen in hun jaarverslagen en andere financiële documenten. Deze integratie zorgt voor een goed overzicht van de bedrijfsvoering en helpt investeerders en andere stakeholders om een volledig beeld te krijgen van de prestaties en risico’s van een bedrijf. Voorbereiding op de CSRDOm te voldoen aan de eisen van de CSRD, moeten bedrijven zich goed voorbereiden. Hier zijn enkele stappen die bedrijven kunnen nemen om zich voor te bereiden op de implementatie van de CSRD:
Begin met het evalueren van de huidige duurzaamheidsrapportages en -praktijken van je bedrijf. Identificeer eventuele tekortkomingen ten opzichte van de vereisten van de CSRD en ontwikkel een plan om deze op te lossen.
Stel interne beleidsmaatregelen en procedures op voor het verzamelen, analyseren en rapporteren van ESG-gegevens. Zorg ervoor dat deze procedures voldoen aan de gestandaardiseerde Europese normen en dat ze bijdragen aan de nauwkeurigheid en volledigheid van de rapportages.
Zorg ervoor dat je personeel goed is opgeleid in de nieuwe rapportagevereisten en normen. Dit kan trainingen en workshops omvatten om ervoor te zorgen dat iedereen binnen de organisatie begrijpt wat er nodig is voor naleving van de CSRD.
Begin vroeg met het selecteren van een externe auditor of verifier om je duurzaamheidsrapportages te beoordelen. Dit zal helpen om ervoor te zorgen dat je rapportages voldoen aan de verificatie-eisen van de CSRD.
Ontwikkel een communicatieplan voor het delen van je ESG-prestaties met stakeholders. Zorg ervoor dat je transparant en open communiceert over je duurzaamheidsinspanningen en de voortgang ten opzichte van je doelstellingen. CSRD is dé kans om de duurzaamheid en transparantie van bedrijven te versterkenCSRD vertegenwoordigt een belangrijke stap vooruit in de richting van meer transparantie en verantwoordingsplicht op het gebied van duurzaamheid. Met de invoering van deze richtlijn in 2025 zullen bedrijven geconfronteerd worden met strengere eisen en een grotere verantwoordelijkheid voor hun ESG-prestaties. Door zich goed voor te bereiden en de nodige stappen te ondernemen om te voldoen aan de nieuwe vereisten, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook hun reputatie versterken en een positieve impact maken op de samenleving en het milieu. Het is een kans om duurzaamheid diep in de kern van de bedrijfsvoering te integreren en om een leidersrol te spelen in de transitie naar een duurzamere toekomst.
|
Zonnepanelen plaatsen in je tuin? Dit zijn 4 redenen om wel voor zonnepanelen te kiezen!
Overal waar je tegenwoordig komt kun je zonnepanelen spotten; op