Wat is type 2 diabetes? Hoe het te voorkomen, te behandelen en te beheersen!

Als je ooit een bloedtest hebt ondergaan, heb je misschien gemerkt dat je arts de resultaten gebruikte om uit te zoeken hoeveel suiker er in je bloed zit. Uw arts was waarschijnlijk op zoek naar tekenen van diabetes, dat is wanneer uw lichaam te veel suiker in de bloedbaan heeft (ook bekend als hyperglykemie). Er zijn twee hoofdtypen diabetes: type 1 en type 2. Beide kunnen tot ernstige complicaties leiden als ze niet worden behandeld, maar met een vroege opsporing en behandeling kunt u goed leven met deze ziekte. Laten we de diëtist diabetes type 2 er nader naar laten bekijken en de oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden ervan begrijpen.

 

Wat is type 2 diabetes?

Diabetes type 2 is een aandoening waarbij er te veel glucose in het bloed zit door problemen met de insulineproductie of doordat het lichaam insuline niet goed kan gebruiken. Insuline helpt uw lichaam glucose (suiker) om te zetten in energie, dus bij mensen met diabetes hoopt glucose zich op in het bloed in plaats van als brandstof te worden gebruikt. Iemand met diabetes moet zijn voeding in evenwicht brengen, zijn gewicht beheersen en meer bewegen om de bloedglucosespiegel onder controle te houden. Het goede nieuws is dat u diabetes type 2 kunt voorkomen en beheren met veranderingen in uw levensstijl, zoals een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes en begint meestal op latere leeftijd, na het 40e levensjaar. Het houdt meestal verband met overgewicht en/of een familiegeschiedenis van diabetes.

 

Oorzaken van diabetes type 2

Mensen met overgewicht lopen risico op type 2 diabetes. De aandoening treedt op wanneer het lichaam niet genoeg insuline produceert of de insuline die het aanmaakt niet goed kan gebruiken. Dit gebeurt wanneer de cellen in uw lichaam resistent worden tegen insuline. Als gevolg daarvan maakt de alvleesklier steeds meer insuline aan om aan de vraag te voldoen, wat uiteindelijk leidt tot uitputting en het onvermogen om nog meer insuline aan te maken. Er zijn verschillende theorieën over waarom dit gebeurt. Een daarvan is dat er een subgroep mensen is die genetisch geprogrammeerd is om diabetes te krijgen. Een andere theorie is dat een calorierijk dieet, gebrek aan lichaamsbeweging en/of slaaptekort het lichaam insulineresistent kunnen maken.

 

Symptomen van diabetes type 2

Veel mensen met diabetes type 2 hebben jarenlang geen symptomen. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties, zoals nierziekten, hartziekten en zenuwschade. Als u risicofactoren heeft voor het ontwikkelen van diabetes type 2, zoals overgewicht of een familiegeschiedenis van de ziekte, zal uw arts u waarschijnlijk aanraden regelmatig uw bloedsuikerspiegel te controleren. Als u een van deze symptomen opmerkt of merkt dat de bloedsuikerspiegel te hoog is, maak dan een afspraak met uw arts. Overmatige dorst – Veel mensen met diabetes moeten vaak plassen, wat kan leiden tot uitdroging en een verhoogde behoefte aan vocht. Frequent plassen – U plast ’s nachts misschien wel om het uur of om de twee uur. Veel dorst hebben – U drinkt misschien wel drie keer zoveel water als iemand zonder diabetes. De hele tijd honger hebben – Dit kan een teken zijn van diabetes type 2, vooral als de honger gepaard gaat met een gevoel van zwakte of vermoeidheid. Hongerig wakker worden – Dit kan een teken zijn van type 2 diabetes, vooral als u zich ook moe en zwak voelt.

 

Behandelingen en ingrepen voor diabetes type 2

De beste manieren om diabetes type 2 te behandelen zijn gezonde voeding en lichaamsbeweging, maar er zijn ook medicijnen en procedures die u kunt gebruiken om de ziekte onder controle te houden. U kunt ook een combinatie van verschillende behandelingen overwegen. Goed eten – Een gezond dieet maakt deel uit van elk behandelplan voor type 2 diabetes. Dit betekent dat u minder suiker, minder geraffineerde granen, meer groenten en fruit en meer vezels moet eten. U moet ook proberen uw inname van verzadigd vet te verminderen. Beginnen met een bewegingsprogramma – Regelmatige lichaamsbeweging is een ander belangrijk onderdeel van het beheer van type 2 diabetes. U moet streven naar ten minste 150 minuten per week matige aërobe lichaamsbeweging, zoals wandelen. Medicijnen – Er zijn verschillende soorten medicijnen die diabetes type 2 effectief kunnen behandelen.

 

FAQ

Er bestaan veel mythen over diabetes, die het leven met de ziekte kunnen bemoeilijken. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende diabetesmythes en -feiten. Mythe: diabetes is gewoon suiker in je bloed Feit: Bloedsuiker is slechts één onderdeel van diabetesbeheer. Mensen met diabetes moeten ook op hun bloeddruk en cholesterol letten, gezond eten en regelmatig bewegen. Zij moeten ook hun bloedsuiker controleren en de door hun arts voorgeschreven medicijnen nemen. Mythe: alle mensen met overgewicht hebben diabetes type 2 Feit: Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor type 2 diabetes, maar niet iedereen met overgewicht krijgt de ziekte. U kunt diabetes type 2 voorkomen door af te vallen en uw risicofactoren voor diabetes te beheersen. Mythe: diabetes type 2 krijg je alleen als je oud bent Feit: Hoewel diabetes type 2 vaker voorkomt bij oudere mensen, kan het ook jongere mensen met overgewicht treffen.

 

Conclusie

Diabetes type 2 kan worden beheerd door veranderingen in de levensstijl, zoals een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en eventueel gewichtsverlies. Hoe eerder u begint met het beheersen van uw diabetes, hoe gemakkelijker het zal zijn. Het is belangrijk uw symptomen in de gaten te houden en uw bloedsuikerspiegel te beheren om complicaties in de toekomst te voorkomen. Blijf gezond en gelukkig! De informatie in dit artikel is niet bedoeld om het medische advies van uw arts te vervangen. Als u specifieke vragen hebt over uw gezondheid, praat dan met uw arts. De kennis die wij verstrekken is alleen bedoeld om uw algemene begrip van het onderwerp te vergroten en mag niet verkeerd worden opgevat als medisch advies. Indien u lijdt aan een ziekte raden wij u aan medisch advies in te winnen bij een gediplomeerd arts.

https://www.dietistmandybreure.nl/leververvetting

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten