Verschillende soorten licht

Overal is licht te zien. In huis, de auto en zelfs op straat. Toch is het niet allemaal hetzelfde type licht. Buiten de benamingen zijn de ook op een compleet andere manier in elkaar gezet en ze dienen natuurlijk ook voor verschillende functies. Een aantal worden hier voor je uitgelegd. 

Hard licht

Je kan het misschien al uit het woord zelf afleiden, maar hard licht schijnt dus ‘hard’ op het onderwerp. Het kan voor veel helderheid zorgen, maar ook juist voor een te overbelicht onderwerp. Dit soort licht is daarom over het algemeen niet heel populair en wordt niet vaak gebruikt. 

Uitgelicht: Licht plannen van Lichtkunde.nl

Omgevingslicht

Dit type van licht kun je eigenlijk het beste vergelijken met het normale daglicht. Het heeft namelijk niet één specifieke bron. Omgevingslicht valt dus niet direct op het onderwerp net zoals hard licht, maar wordt als het ware door de omgeving weerkaatst wordt. Het is daarom vaak minder sterk, maar ook minder hard. 

Kunstlicht 

Kunstlicht kunnen we helemaal zelf in de hand houden. Het is een term wat vaak gebruikt voor in de fotografie branche. In de studio kan jij onder andere je eigen lichtopstelling vanaf opbouwen, maar je kunt kunstlicht ook buiten gebruiken als soort aanvulling op daglicht. Hierdoor heb je veel meer flexibiliteit en kun je een opstelling maken voor eigenlijk bijna alle soorten van fotografie. Of je nu met een flitser werkt of lampen, met kunstlicht bouw jij zelf het licht op en bepaal de sfeer en uitkomst van je foto’s. 

Tegenlicht

in het Engels noemen we tegenlicht ook wel backlight. Dit is een term wat ook in de Nederlandse taal vaak wordt gebruikt in film en fotografie. Dit licht heeft wel een bron en bevindt zich achter een bepaald onderwerp. Sta je zelf voor de lichtbron, dan creëer je dus vrij snel een silhouet. Het tegenlicht wat het meest wordt gebruikt, is de zon.

De meeste termen worden vooral in de film en fotografie sector gebruikt, maar ook de rest heeft hier dagelijks mee te maken zonder het ook maar door te hebben. Zo zie je maar dat er genoeg tijd en energie zit in het creëren van verschillende lichtsoorten en er valt nog genoeg meer over te leren. 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten