Tekenen en symptomen van leververvetting – wat u moet weten

Leververvetting, ook bekend als leversteatose, is een aandoening waarbij zich in de lever overtollig vet ophoopt. Geschat wordt dat tot 25% van de bevolking last heeft van leververvetting, waardoor het een veel voorkomende medische aandoening is. Hoewel leververvetting meestal asymptomatisch en omkeerbaar is, kan het in sommige gevallen leiden tot levercirrose, leverfalen en zelfs leverkanker. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de tekenen en leververvetting symptomen van leververvetting en om stappen te ondernemen om het risico op het ontwikkelen van deze aandoening te verkleinen. In dit artikel bespreken we wat u moet weten over de tekenen en symptomen van leververvetting en hoe u het risico op deze aandoening kunt verkleinen.

 

 

Wat is leververvetting?

Leververvetting is een aandoening waarbij overtollig vet zich ophoopt in de lever, waardoor de kleur van de lever verandert (hepatomegalie genoemd). Leververvetting is meestal asymptomatisch en omkeerbaar, maar kan in sommige gevallen tot ernstige complicaties leiden. Leververvetting is meestal het gevolg van een te hoge vetinname in de voeding. Een hoge inname van verzadigde en transvetten, of overmatig alcoholgebruik zijn de twee belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van leververvetting. Ook obesitas en bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes en chronische ontstekingen, kunnen uw risico op het ontwikkelen van leververvetting vergroten. Er zijn verschillende aandoeningen die leververvetting kunnen veroorzaken, waaronder obesitas, diabetes, bepaalde medicijnen en bepaalde medische aandoeningen, zoals chronische hepatitis en niet-alcoholische leververvetting. De meeste gevallen van leververvetting worden echter veroorzaakt door een te hoge vetopname in de voeding.

 

Tekenen en symptomen van leververvetting

Leververvetting wordt gekenmerkt door een toegenomen omvang van de lever (hepatomegalie), een toename van de hoeveelheid vet in de lever en een toename van de hoeveelheid levercellen. Toegenomen leveromvang is het meest voorkomende teken van leververvetting. Andere tekenen en symptomen van leververvetting kunnen zijn: – misselijkheid en/of braken – buikpijn – donkergekleurde urine – duizeligheid of licht in het hoofd – zwakte – moeite met ademhalen – donker gekleurde ontlasting – vergeling van de huid of ogen – bleke teint – jeuk of ongemak bij het plassen – donker gekleurde urine – jeuk of ongemak bij het plassen

 

Risicofactoren voor leververvetting

– Overmatige alcoholconsumptie: Het consumeren van grote hoeveelheden alcohol verhoogt het risico op leververvetting. Overmatige alcoholinname kan leiden tot leververvetting door de opbouw van levervet. – Vetrijke voeding: Inname van een vetrijk dieet kan leiden tot leververvetting en cirrose.

 

Diagnose van leververvetting

Er bestaan geen specifieke bloedtests om leververvetting vast te stellen. Artsen kunnen de diagnose leververvetting echter bevestigen op basis van de symptomen die u ervaart en de grootte van de lever en de hoeveelheid vet in uw lever. Als u leververvetting heeft, kan uw arts u vragen om verschillende tests te ondergaan, waaronder: – Leverbiopsie: Tijdens een leverbiopsie neemt een arts een klein stukje van uw lever voor analyse. Als een leverbiopsie nodig is, moet deze worden uitgevoerd door een leverspecialist. – Lever ultrasonografie scan: Ultrasonografie, ook wel sonografie genoemd, maakt gebruik van geluidsgolven om een beeld van interne organen te produceren. Lever echografie wordt gebruikt om de grootte en de plaats van de lever te bepalen en om de hoeveelheid aanwezig levervet vast te stellen. – Leverfunctietesten: Leverfunctietesten helpen te bepalen hoe goed uw lever werkt.

 

Behandelingen van leververvetting

Er zijn geen specifieke medicijnen om leververvetting te behandelen. U kunt echter wel uw risico op het ontwikkelen van deze aandoening verlagen door uw levensstijl te veranderen, zoals: – Het aanhouden van een gezond dieet: Een gezond dieet, rijk aan vezels, fruit en groenten, en laag in vet, kan leververvetting helpen verminderen. – Het handhaven van een gezond gewicht: Een teveel aan lichaamsvet kan leiden tot de ontwikkeling van leververvetting. – Niet overmatig drinken: Overmatig drinken kan leiden tot de opbouw van leververvetting, evenals leverschade. – Het handhaven van een goede bloedsuikerspiegel: Bepaalde medicijnen, zoals insuline, kunnen ervoor zorgen dat uw bloedsuikerspiegel te hoog wordt. Dit kan leiden tot leververvetting.

 

Hoe leververvetting te voorkomen

Als u het risico loopt leververvetting te krijgen, is het belangrijk te proberen deze aandoening te voorkomen. U kunt uw risico op het ontwikkelen van leververvetting verlagen door gezonde veranderingen in uw levensstijl aan te brengen, zoals: – Het aanhouden van een gezond dieet: Een gezonde voeding, rijk aan vezels, fruit en groenten, en laag in vet, kan uw risico op het ontwikkelen van leververvetting helpen verminderen. – Het handhaven van een gezond gewicht: Overtollig lichaamsvet kan leiden tot de ontwikkeling van leververvetting. – Niet overmatig drinken: Overmatig drinken kan leiden tot de opbouw van leververvetting, evenals leverschade. – Het handhaven van een goede bloedsuikerspiegel: Bepaalde medicijnen, zoals insuline, kunnen ervoor zorgen dat uw bloedsuikerspiegel te hoog wordt. Dit kan leiden tot leververvetting.

 

Wat te doen als je leververvetting hebt

Als u leververvetting heeft, moet u een vetarm en vezelrijk dieet volgen. U moet ook uw alcoholgebruik beperken. Uw arts kan u ook een dagelijkse aspirinekuur aanraden om de ontwikkeling van leververvetting te helpen voorkomen.

 

Complicaties van leververvetting

– Hepatomegalie: Door de ophoping van levervet kan de lever groter worden, wat resulteert in een aandoening die hepatomegalie wordt genoemd. Dit is een ernstige gezondheidstoestand die behandeld moet worden met medicijnen en/of een operatie. – Leverfalen: In sommige gevallen kan leververvetting leiden tot leverfalen. Leverfalen is een ernstige aandoening die onmiddellijke medische aandacht vereist. – Leverkanker: In sommige gevallen kan leververvetting zich ontwikkelen tot leverkanker, wat een dodelijke aandoening is.

 

Conclusie

Leververvetting is een aandoening waarbij overtollig vet zich in de lever ophoopt, waardoor de kleur van de lever verandert (hepatomegalie genoemd). Er zijn verschillende voedingsrisico’s en medische aandoeningen die leververvetting kunnen veroorzaken. Als u een van deze tekenen en symptomen opmerkt, is het belangrijk om naar uw arts te gaan. Als u leververvetting heeft, moet uw dieet vetarm en vezelrijk zijn. U moet ook uw alcoholgebruik beperken. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te volgen, waaronder een gezond dieet met weinig vet en veel vezels, om uw risico op het ontwikkelen van leververvetting te verminderen.

https://www.dietistmandybreure.nl

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten