Noppenfolie tegen vorst?

Wanneer het winter wordt pakken mensen de planten in de tuin vaak in met noppenfolie. Ook wordt noppenfolie wel gebruikt als extra isolatiemateriaal voor de zolder of de kruipruimte in huis. Aan noppenfolie worden uitstekende isolerende eigenschappen toegeschreven. Maar kloppen deze wel? Of is het meer een verhaal dat verzonnen is om meer noppenfolie te verkopen? In dit artikel duiken we in de isolerende eigenschappen van noppenfolie en in hoeverre je dit materiaal kunt gebruiken als bescherming tegen vorst.

Isoleert noppenfolie?

Laten we maar meteen beginnen met de hamvraag, isoleert noppenfolie? Noppenfolie is gemaakt van LDPE, oftewel Low Density Polyethylene. Dat is de moeilijke naam voor de meest gebruikte plastic soort op aarde, samen met HDPE en polypropyleen. Om het begrijpelijk te houden richten we ons alleen op de eigenschappen van LDPE. Dit materiaal is erg taai en bestand tegen zowel hele hoge als hele lage temperaturen. In de vorm van noppenfolie is het ook lucht- en waterdicht. Deze eigenschappen maken het tot een goede isolator. Maar daarmee zijn we er nog niet!

Hoe goed isoleert noppenfolie?

Voor een goede isolator is het belangrijk dat het warmte zo min mogelijk geleidt. Dat lijkt misschien contraproductief maar bij isolatie is het belangrijk dat warmte vast wordt gehouden. Wanneer je bijvoorbeeld je planten inpakt tegen de vorst is het belangrijk dat het materiaal dat je gebruikt de warmte binnen, en de kou buiten houdt. LDPE is een erg slechte geleider van zowel warmte als elektriciteit en is juist daarom een erg goede isolator.

Daarbij moet wel gezegd worden dat noppenfolie als thermische isolator niet altijd de beste isolator is die je kunt vinden. Ook de dikte van het materiaal is belangrijk voor de isolerende waarde. Aan de andere kant is het daardoor wel erg praktisch!

Wanneer gebruik je noppenfolie als isolator tegen vorst?

Noppenfolie heeft een uitstekende isolerende waarde maar bijvoorbeeld niet zo hoog als glaswol. Bij het isoleren van de zolder is het dan ook aan te raden om dikker materiaal te gebruiken, als je die optie hebt tenminste. Voor het inpakken van planten tegen de kou is noppenfolie daarentegen dan weer erg geschikt. Omdat het zo flexibel is breng je het makkelijk aan en isoleert het ruim voldoende. Zorg er dan wel voor dat je een paar gaten in de folie prikt zodat de plant kan blijven ademen.

Ook voor je kruipruimte kan noppenfolie de oplossing zijn. Vanwege de vochtwerende eigenschappen van het LDPE kun je noppenfolie gebruiken op plekken waar het voor glaswol of andere isolatiematerialen te vochtig is.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten