Muren isoleren

De muren van je huis isoleren is een investering die zijn geld dubbel en dwars waard is. Muurisolatie zorgt er namelijk voor dat de temperatuur binnen beter geregeld wordt, je energienota omlaag gaat, je minder last hebt van omgevingsgeluiden én dat vochtproblemen voorkomen worden. Een goed geïsoleerd huis is bovendien duurzaam en hierdoor een stuk beter voor het milieu. Hieronder lees je alles over de verschillende methodes voor het isoleren van de muren, de materialen die hiervoor gebruikt worden en de bijbehorende prijzen.

Welke methode wordt gebruikt?

Voor het isoleren van muren bestaan drie verschillende methodes. Zo kan je kiezen voor spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie en binnenmuurisolatie. Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal tussen de buiten- en de binnenmuur gespoten. Het voordeel hiervan is dat er geen grote breekwerken nodig zijn voor deze methode en je huis zijn huidige look houdt. Een andere optie is buitenmuurisolatie. Hierbij worden de muren van buitenaf geïsoleerd. Het voordeel hiervan is dat de ruimte binnen behouden wordt en je de gevel direct een nieuwe look kan geven. Het nadeel is dat deze verbouwingswerken duurder zijn dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en dat je soms een vergunning nodig hebt van de gemeente. Tot slot kun je kiezen voor binnenmuurisolatie. Houd er wel rekening mee dat je op deze manier binnenruimte verliest. Ook is het verstandig om je goed te laten adviseren. Bij binnenmuurisolatie ontstaan namelijk soms “koudebruggen”, wat inhoudt dat er een onderbreking ontstaat in het isolatiemateriaal (en warmte of kou naar binnen komen).

Welke materialen voor het isoleren van de muren?

Voor muurisolatie kunnen (afhankelijk van de methode die je kiest) verschillende materialen gebruikt worden. Voor het isoleren van spouwmuren wordt vaak met glaswol, staalwol of PIR platen gewerkt. Het voordeel van PIR isolatie is dat dit materiaal goede brandwerende eigenschappen heeft, een hoge levensduur heeft en uitstekende thermische eigenschappen heeft. Doordat het geen vocht opneemt, zijn PIR platen gegarandeerd schimmelvrij. Isolatie met PIR platen is hierdoor geschikt voor spouwmuren, maar ook voor bijvoorbeeld vloeren en platte daken. Tot slot komen er tijdens het werken met PIR platen geen schadelijke stoffen vrij. De enige nadelen van deze vorm van muurisolatie? Dat is dat PIR isolatie soms wat aan de prijzige kant is en dat het niet het meest milieuvriendelijke materiaal is.

Prijzen van muurisolatie

De prijzen van muurisolatie zijn afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan de methode en het materiaal dat je kiest, maar ook de dikte van de muur, de grootte van de woning en de afwerking. Voor een goed overzicht van prijzen kun je daarom het beste een offerte aanvragen bij diverse bedrijven. Onthoud wel dat spouwmuurisolatie over het algemeen goedkoper is dan een buitenmuurisolatie, simpelweg omdat het isoleren van de buitenmuren een grotere klus is. En hoewel glaswol goedkoper is dan bijvoorbeeld PIR platen, kunnen er tijdens het werken met glaswol wel vezels vrij komen die de ogen en de luchtwegen kunnen irriteren. Laat je dus altijd goed adviseren over de verschillende opties en voor- en nadelen voordat je een keuze maakt!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten