Kansen voor energietransitie binnen de Omgevingswet

VL wonen

Na eerder uitstel treedt de Omgevingswet nu met ingang van 2022 in werking. Verschillende wetten en regels worden in deze wet gebundeld en dat zal de regels op het gebied van ruimtelijke ordening een stuk eenvoudiger maken. Met de Omgevingswet is meer samenhang in de aanpak mogelijk en is er meer ruimte voor maatwerk op lokaal niveau. Ook geeft de Omgevingswet u een instrument in handen om de energietransitie aan te pakken.

 

Versnellen van de energietransitie

Door middel van de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie moet de klimaatverandering een halt toe worden geroepen. Deze transitie van energie kan op verschillende manieren gebeuren, ondermeer door het isoleren van huizen, het plaatsen van zonnepanelen of door elektrisch rijden. In het Nederlandse Klimaatakkoord zijn de maatregelen verdeeld over vijf categorieën: woningen en gebouwen, elektriciteit, industrie, landbouw en verkeer. De omgevingsvisie, het omgevingsplan en de daaruit voortvloeiende omgevingsprogramma’s zijn bij uitstek instrumenten om energietransitie alle ruimte te geven.

 

De instrumenten van gemeenten

In de omgevingsvisie legt uw gemeente langetermijndoelen vast. U maakt de eerste keuzes waar u op wilt inzetten, zoals het aanwijzen van gebieden voor windenergie of het inzetten op restwarmte van industrie. Ook inwoners worden betrokken bij de omgevingsvisie. Door een richting te bepalen zal het betrekken van inwoners soepeler gaan, omdat er al focus is aangebracht.

In het daarop volgende plan wordt er invulling gegeven aan de visie. In dit plan kunt u houtstook verbieden of inwoners ruimte bieden om zelf invulling te geven aan energietransitie door de installatie van warmtepompen vergunningsvrij te maken. Daar waar inwoners nog wel een vergunning nodig hebben, hoeven ze straks nog maar één vergunning aan te vragen bij één loket.

Als vervolg op de visie en het plan stelt de gemeente omgevingsprogramma’s op waarbij ook een programma kan worden gemaakt om bepaalde wijken aardgasvrij te maken. Het grote voordeel van de Omgevingswet is, dat de energietransitie integraal kan worden aangepakt. Samenwerking is hierbij cruciaal. Kijk hierbij niet alleen naar de doelen van uw gemeente, maar ook naar de doelen van inwoners en bedrijven. Bezoek de website van stadszaken voor informatie omtrent de energietransitie.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten