Wij Nederlanders zijn van oudsher een spaarzaam volkje. In het noorden heerst nog steeds een calvinistische moraal en in het zuiden des lands spreekt men nog steeds van ons bin zuunig. Sparen is altijd verstandig voor onvoorziene uitgaven of om iets achter de hand te hebben voor uw oude dag. Er is wel wat veranderd door de loop der jaren heen. De spaarrentes staan historisch laag waardoor het rendement op spaargeld nog nooit zo laag is geweest. Sterker nog, sommige banken berekenen kosten voor het stallen van spaargeld. De verwachting is dat deze trend zal doorzetten om de consument te stimuleren geld uit te blijven geven. Als u op zoek bent naar een alternatief om geld te sparen waar u toch een aantrekkelijk rendement op kan behalen, overweeg dan eens om te investeren in obligaties.
Investeren in obligatiesObligaties kopen is een vorm van beleggen. Een groot voordeel van obligaties kopen is dat het minder risico’s met zich meebrengt dan bijvoorbeeld het kopen van aandelen. Als u aandelen koopt, zijn uw eventuele winsten afhankelijk van koersschommelingen. Als de economie zich in zwaar weer bevindt, zult u de storm moeten uitzitten tenzij u genoegen neemt met verlies. Daarvoor bent u niet gaan beleggen. Aandelen kopen is dan ook voornamelijk een investering op de lange termijn. Het kopen van obligaties is een belegging op de korte termijn. U leent namelijk geld uit aan de uitgever van de obligatie voor een van tevoren vastgestelde termijn. Na afloop van deze termijn krijgt u uw geld weer terug. In de tussentijd ontvangt u jaarlijks rente over het bedrag dat u hebt ingelegd. Een obligatie is dan ook niets minder dan een schuldbewijs. De uitgever van een obligatie kan een bedrijf zijn, maar ook een land. Derhalve wordt er een onderscheid gemaakt tussen bedrijfsobligaties en staatsobligaties.
Kenmerken obligatieEen obligatie voldoet aan de volgende kenmerken:
Obligatie kopenObligaties geven een hoger rendement dan sparen. Dat is ook logisch, u leent geld uit. Iedereen die geld uitleent, loopt het risico dat het geleende geld niet wordt terugbetaald. Dat kan ook gebeuren als u geld uitleent aan een goede vriend of familielid. Omdat u dit risico loopt, wordt u beloond met de rente die u jaarlijks ontvangt over de waarde van uw obligaties oftewel het geld dat u hebt uitgeleend. Doorgaans ontvangt u over bedrijfsobligaties een hogere rente dan over staatsobligaties. Het risico dat een land failliet gaat, is minder groot dan het faillissement van een bedrijf. Investeren in obligaties doet u daarom niet bij malafide bedrijven. Obligaties lonen bij betrouwbare overheden en bedrijven. Obligaties zijn niet afhankelijk van koersschommelingen, het enige waar u op let is exact hetzelfde dan wanneer u geld zou uitlenen aan iemand in uw naaste omgeving. U wilt er zeker van zijn dat zij u het uitgeleende geld terug betalen. Aan uw dierbaren vraagt u geen rente over het uitgeleende geld. Wel over het geld dat u aan bedrijven en overheden uitleent.
Beginnen met obligatiesIedereen die zich al dan niet zijdelings met aandelen bezig houdt, kent de eeuwige discussie over het moment van instappen met aandelen kopen. Omdat obligaties een vaste looptijd hebben zonder onderhevig te zijn aan koersschommelingen, kunt u ieder moment instappen. Er bestaan verschillende obligatievormen zoals de annuïteitenobligaties en de 48 maanden obligaties. Obligaties zijn ook verkrijgbaar in verschillende looptijden, waarbij de obligatie met een looptijd van 48 maanden meer rendement oplevert dan die van 24 maanden. Klik hier om vandaag nog te beginnen met het kopen van obligaties bij een betrouwbare holding! |
https://ifh-holding.nl/obligatievormen/obligatie-kopen/ |
de belangrijkste stappen bij het starten van een bouwproject
Het starten van een bouwproject, groot of klein, vereist een