Huis beveiligen tegen bliksem

Onweersbuien komen regelmatig voor in Nederland. Gemiddeld onweert het 25 dagen per jaar, per regio verschilt dit. In Noord-Brabant onweert het gemiddeld 31 dagen per jaar terwijl het in Groningen gemiddeld 21 dagen per jaar onweert. in Nederland slaat de bliksem ongeveer 200.000 keer per jaar in. Blikseminslag kan veel schade veroorzaken aan elektrische apparaten en kan brand veroorzaken.

Wat gebeurt er bij blikseminslag

Er zijn twee verschillende manieren waarop uw woning getroffen kan worden door de bliksem, directe en indirecte. Bij een directe blikseminslag slaat de bliksem rechtstreeks op de woning in. Bij huizen in open gebieden is de kans groter dan bij huizen in bebouwd gebied. Bij een directe inslag kan er brand ontstaan of onderdelen van de woning (zoals dakpannen) kunnen losraken. Bij een indirecte blikseminslag slaat de bliksem in op een gebouw, de grond of een ander object. De ingeslagen bliksem zorgt dan voor een hoge piek in het stroomnetwerk. Via verschillende kabels en leidingen kan deze spanning ook bij u terechtkomen. Bij een indirecte inslag kunnen elektronische apparaten apparaten (zwaar) beschadigd raken.

Hoe kun je blikseminslag voorkomen

Blikseminslag kun je niet voorkomen maar wanneer je woning uitgerust is met kwalitatief goede bliksembeveiliging kun je de schade beperken. Een bliksemafleider zorgt ervoor dat de spanning die vrijkomt bij de blikseminslag langs het huis afgevoerd wordt en via een aardpen diep de grond in geleid wordt. Een bliksemafleider zorgt er voor dat je huis niet onder stroom komt te staan waardoor jouw apparaten veilig blijven. In alle gevallen is het aan te raden om je huis te voorzien van een vakkundig gemonteerde bliksemafleider.

Door blikseminslag kunnen elektronische apparaten beschadigt raken. Dit kun je voorkomen door een goede overspanningsbeveiliging. Tijdens een onweersbui kun je ook de stekkers van de apparaten uit het stopcontact halen.

Zonnepanelen beveiligen tegen bliksem

Wanneer je zonnepanelen hebt is bliksembeveiliging van de zonnepanelen erg belangrijk. Het is niet zo dat de kans op blikseminslag groter is wanneer je zonnepanelen hebt. Blikseminslag heeft niets met de zonnepanelen te maken. Wel is het belangrijk dat wanneer er direct of indirecte blikseminslag plaatsvindt, de zonnepanelen beschermd zijn. Wanneer zonnepanelen niet goed beschermt zijn tegen blikseminslag kan er schade ontstaan aan de zonnepanelen of kan er brand ontstaan.

Rieten dak beveiligen tegen bliksem

Wanneer de bliksem inslaat in uw rieten dak zal de inslag onmiddellijk schade veroorzaken en de kans op brand is groot. Wanneer een rieten dak vlam vat zijn de gevolgen niet te overzien. Gelukkig is er een mogelijkheid om de kans op blikseminslag aanzienlijk te verlagen. 

Een goede bliksembeveiliging zorgt ervoor dat de bliksem veilig naar de aarde wordt afgeleid en niet in uw rieten dak. Zo voorkomt u dat uw rieten dak in brand komt te staan.

Bij het installeren van bliksembeveiliging op rieten daken worden er koperen of aluminium leidingen op het dak geplaatst. Zo ontstaat er een kooiconstructie die de stroom afvoert naar de aardingsinstallatie. 

 

https://www.aardnet.nl/bliksemafleider

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten