Energielabel: wat is het en hoe wordt het bepaald?

Kijk je wel eens naar huizen? Grote kans dat je in de omschrijving vaak een letter en een bepaalde kleur tegenkomt. Wat is dat toch? Dit is het energielabel van de woning. Belangrijke informatie die veel zegt over de woning. Voor velen is het zelfs de doorslaggevende factor. Ben jij benieuwd naar wat een energielabel inhoudt? Hoe wordt het bepaald? Lees dan snel verder! 

Wat is een energielabel?

Een energielabel wordt bepaald door de duurzaamheid van je woning. Scoort jouw woning hier goed op? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk het groene A of B label. Dat betekent dat jouw huis een laag energieverbruik heeft. Een minder duurzame woning zal eerder neigen naar energielabel C of D. Het kan zelfs oplopen tot een rode G. Hoe verder de letter in het alfabet, hoe slechter het energieverbruik. 

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Voor wie zijn huis wil verkopen of verhuren, is een energielabel wettelijk verplicht. Daarom vraag je dit aan. Een expert komt bij jou thuis langs, inspecteert je woning en bepaalt uiteindelijk hoe duurzaam jouw woning is.Het kan zijn dat jouw woning bij het begin van de aankoop al een energielabel had. Het is goed om dit opnieuw te laten doen. Wellicht kom je er een stuk voordeliger uit. 

Hoe wordt een energielabel bepaald?

Zoals we al zeiden, wordt een energielabel bepaald door de duurzaamheid van je woning. Maar waar letten ze dan op? Denk bijvoorbeeld aan de isolatie van het dak en de muren. Met slechte isolering is het lastiger om je woning op te warmen. Laat dat nou niet erg duurzaam zijn. Daarnaast kijken ze naar dubbel glas en ventilatie. Ook eventuele extra’s, zoals zonnepanelen, zijn gunstig voor het energielabel. 

Kan ik het energielabel verhogen?

Wist je dat een hoger energielabel de waarde van je woning kan verhogen? Dat doe je door jouw huis te verduurzamen. Verbeter dus de punten waar de expert op let bij het bepalen van dit label. Isoleer je woning, zorg voor dubbel glas en overweeg zonnepanelen of een hybride warmtepomp. Ook met energiezuinige apparaten, zoals een Sparckel daglichtlamp, verander je die C zo in een A of B! 

Een energielabel helpt je dus bij het bepalen van de duurzaamheid van een woning. Een groene A is een stuk duurzamer dan een rode G. Met de juiste isolatie, dubbel glas en zonnepanelen is jouw huis een stuk groener. Zo zorg je voor een hoger energielabel! 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten