AI in de praktijk

Kunstmatige intelligentie houdt de werkende wereld bezig, met als steeds terugkerende vraag: gaat AI mijn baan inpikken? Ondertussen werken in de praktijk steeds meer professionals gewoon prima samen met hun kunstmatige intelligente collega’s.

Vorig jaar zijn er volgens onderzoek van Newcom 300.000 mensen bijgekomen die AI gebruiken op de werkvloer; een toename van bijna 20 procent. In veel sectoren zien we al praktijkvoorbeelden van geslaagde partnerships tussen mens en kunstmatige intelligentie.

Klantenservice

Met deze AI hebben de meeste mensen wel eens te maken gehad. Wie telefonisch of via chat contact legt met een grotere organisatie, zoals een bank of verzekeraar, krijgt vrijwel altijd eerst een kunstmatige medewerker (chatbots) te ‘spreken’. Deze is 24/7 beschikbaar en slim genoeg om de meeste standaardvragen te beantwoorden. De menselijke medewerker houdt daardoor meer tijd over voor de complexere vragen. Er komen steeds meer klantenservice tools op de markt zodat ook kleinere organisaties AI deze functies kunnen gebruiken.

Intern gebruik

Niet alleen externe klanten kunnen met hun vragen terecht bij een kunstmatige assistent, bedrijven gebruiken de technologie ook intern. Zo introduceerde de grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase vorig jaar LLM Suite: een chatbot die de 240.000 wereldwijde medewerkers gaat helpen met het verhogen van de productiviteit. Dankzij de nieuwe ‘persoonlijke assistent’ heeft elke adviseur volgens Jeff McMillan, hoofd analytics, data en innovatie van de bank, ‘elke dag onze

belangrijkste beleggingsstrateeg, wereldwijde hoofdeconoom, wereldwijde aandelenstrateeg en elke andere analist over de hele wereld beschikbaar.’ McMillan gelooft zelfs dat dit de bank zal transformeren.

Zorg

AI wordt in de radiologie gebruikt voor de herkenning en analyse van medische beelden, waaronder röntgenfoto’s, MRI-scans en CT-scans. Machine learning-modellen kunnen afwijkingen vinden, zoals tumoren en botbreuken. Dat doet de technologie sneller én preciezer dan het menselijk oog. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR) kan de samenwerking tussen AI en de radioloog – een combinatie van machine en mens dus – leiden tot synergie. Daarmee gelooft de NVvR dat de kwaliteit van screening en beeldvormende diagnostiek zal worden verbeterd en/of de werklast voor radiologen worden verlaagd.

Food

De Nederlandse agrifoodsector staat bekend om zijn innovatiekracht. Het is dan ook niet verrassend dat AI hier in opmars is. De experts van Wageningen University & Research (WUR) ontwikkelen en verbeteren samen met IT-bedrijven en machinebouwers data management-tools, software en machines voor agrifoodbedrijven. Die kunnen daarmee betere beslissingen nemen over hun afzetmarkt, bewaarduur en transportcondities. Ook werkt WUR mee aan ondersteunende middelen zoals het automatisch herkennen van bruine vlekken op appels of het identificeren van productie- en bewaar factoren die van invloed zijn op de zoetheid en/of rijpheid van fruit.

HR

Het HR-team van ServiceNow, platform voor digitale transformatie, zet AI in om werknemers, klanten en partners tijd te laten besparen, herhalende taken te minimaliseren en de productiviteit te verhogen. Het team werkt met zowel voorspellende en algemene AI als generatieve AI. Zo wordt GenAI ingezet voor case-overzichten; binnen enkele seconden worden automatisch overzichten van cases en incidenten gemaakt voor de servicemedewerkers van het platform.

ServiceNow begon ‘eenvoudig en veilig’ maar het is zeker de bedoeling om ook iets ingewikkeldere taken aan te pakken, waaronder gesprek samenvattingen en het taggen van vaardigheden.

Prompt engineer

Geen functie die zo nauw samenwerkt met AI als de prompt engineer. Iedereen die weleens opdrachten aan Chat GPT heeft gegeven, weet dat de kwaliteit van de antwoorden afhangt van wat je erin stopt. De juiste opdracht (prompt) invoeren voor een specifiek doel is – nu nog – een kwaliteit op zich. ‘Nu nog’, want AI wordt ondertussen steeds beter in het schrijven van z’n eigen prompts. Voorlopig zien de experts echter nog werk voor de prompt engineer, vanwege typisch menselijke vaardigheden als begrip van context en tone of voice.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten