Hoe de juiste Oase-vijverpomp te kiezen – een kopershandleiding

Het kiezen van de juiste Oase vijverpomp kan een ontmoedigende taak zijn. Met zoveel verschillende pompen op de markt kan het moeilijk zijn om te bepalen welke pomp het beste bij uw behoeften past. Het is belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de grootte van uw vijver, het waterdebiet en het stroomverbruik. Deze koopgids biedt u de informatie die u nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen en de Oase-vijverpomp te kiezen die het beste bij uw behoeften past. Met de juiste pomp kunt u ervoor zorgen dat uw vijver gezond en goed onderhouden blijft.

 

 

Wat is een Oase vijverpomp?

De term ‘vijverpomp’ roept beelden op van grote, lawaaierige pompen die midden in de vijver staan en onnodig veel lawaai maken. Er zijn echter verschillende soorten vijverpompen die binnen of buiten de vijver zitten, en ze worden steeds populairder. De meest voorkomende soorten vijverpompen zijn dompelpompen, onderpompen en bovenpompen. Dompelpompen worden in de vijver geïnstalleerd, meestal onder de waterlijn. Onderpompen worden onder de vijver geïnstalleerd en trekken het water aan via verticale leidingen. Dompelpompen worden bovengronds of in de vijver geïnstalleerd en duwen het water uit de vijver. Dompelpompen zijn het meest gebruikte type vijverpomp omdat ze stiller zijn en de vijver minder snel beschadigen dan dompelpompen of dompelpompen. Naast het feit dat ze stiller zijn, zijn carterpompen krachtiger en ook efficiënter dan onderpompen. Ook zijn carterpompen rendabeler dan onderpompen, omdat de benodigde horizontale afstand voor de waterleidingen kleiner is.

 

Factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een Oase-vijverpomp

– Vijvergrootte – Voor kleinere vijvers kan een kleinere pomp of een kleiner waterdebiet nodig zijn. Als u de grootte van uw vijver niet weet, kunt u een schatting maken door met een meetlint de omtrek van de vijver te bepalen. Als u een grote vijver hebt, kunt u ook het volume van de vijver schatten door de omtrek te vermenigvuldigen met de diepte van de vijver. – Stroomverbruik – Het stroomverbruik is de hoeveelheid energie die nodig is om het water op te pompen. Als u een grote vijver hebt en water naar een andere plaats wilt pompen, wilt u een pomp met een hoog stroomverbruik, zodat u geen lang verlengsnoer nodig hebt. Naast het stroomverbruik moet u ook rekening houden met de lengte van het snoer en of u moeilijk bij stopcontacten kunt komen. – Waterdruk – Sommige pompen hebben een variabele waterdruk, waardoor u de waterdruk kunt aanpassen. Door de variabele druk kan de pomp overdag harder werken en ’s nachts minder hard, waardoor u energie bespaart. – Pompgeluid – Misschien houdt u niet van het geluid van uw pomp als deze draait. U kunt geluidspanelen kopen om het geluid van uw pomp te verminderen of u kunt een stille plek zoeken om een irrigatieregelaar te installeren.

 

Soorten Oase vijverpompen

– Dompelpompen – Onder-pomp – Over-schacht – Hybride – Uitwendig – Dompelpompen worden in de vijver geïnstalleerd en zijn gewoonlijk stiller dan onder- of bovenschuifpompen. Ook is de kans groter dat ze de vijver beschadigen. Dompelpompen kunnen kleiner, stiller en goedkoper zijn dan andere soorten pompen, waardoor ze een ideale keuze zijn voor kleine tot middelgrote vijvers. Behalve stiller zijn dompelpompen ook efficiënter dan onder- of bovenschachtpompen. – Onderschachtpompen worden onder de vijver geïnstalleerd en trekken het water aan via verticale leidingen. Deze zullen de vijver minder snel beschadigen dan dompelpompen, omdat ze minder water aanzuigen. Onderschachtpompen hebben over het algemeen een lager stroomverbruik dan dompelpompen en produceren een lagere waterdruk dan bovenschachtpompen. – Opvangpompen worden bovengronds of in de vijver geïnstalleerd en duwen het water uit de vijver. Dompelpompen zijn krachtiger dan dompelpompen en kunnen de vijver eerder beschadigen. Ze zijn ook duurder en verbruiken meer elektriciteit. – Hybride vijverpompen combineren de voordelen van dompelpompen en onderpompen, zoals een stillere werking en minder schade aan de vijver. Hybride pompen zijn over het algemeen goedkoper dan dompelpompen en dompelpompen. – Externe vijverpompen worden buiten de vijver geïnstalleerd en stuwen het water uit de vijver. In tegenstelling tot interne vijverpompen kunnen externe pompen op de grond, in het zwembad of op het zwembaddek worden geïnstalleerd. Externe vijverpompen beschadigen de zwembadfolie minder snel en maken minder snel een gat in de folie dan zwembadskimmers.

 

Hoe meet u een Oase vijverpomp?

Vijvergrootte – Dit is het eerste wat u moet bepalen bij het dimensioneren van een Oase vijverpomp. Gebruik eerst een meetlint om de omtrek van de vijver te bepalen. Als u een grote vijver hebt, kunt u ook het volume van de vijver schatten door de omtrek te vermenigvuldigen met de diepte van de vijver. Debiet – De tweede factor waarmee u rekening moet houden is het debiet. Als u bijvoorbeeld een kleine vijver hebt met een omtrek van 30 meter en een diepte van 3 meter, moet u bepalen hoeveel water de pomp uit de vijver moet halen. Gebruik de volgende formule om het waterdebiet te bepalen: Waterdiepte – De volgende factor waarmee u rekening moet houden is de waterdiepte in uw vijver. Hoe dieper het water, hoe minder vaak u de vijver hoeft bij te vullen. Zo bespaart u ook op vijverpompkosten. Stroomverbruik vijverpomp – De laatste variabele waarmee u rekening moet houden, is het stroomverbruik van uw Oase-vijverpomp. Dit hangt af van het type pomp dat u kiest, of het een dompelpomp, een onderpomp of een bovenpomp is en het stroomverbruik ervan.

 

Voordelen van een Oase vijverpomp

– Vijverpomp geluid – Bij lage geluidsniveaus kunt u een geluidstuningpaneel installeren, wat het geluidsniveau kan verminderen. Geluidstempanelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, zodat u een paneel kunt kiezen dat bij het decor van uw huis past. – Stille werking – Dompelpompen, onderpompen en overpompen zijn stiller dan dompelpompen voor de vijver. Ze zullen de vijver ook minder snel beschadigen dan dompelpompen, omdat ze minder water trekken. Hybride pompen maken over het algemeen minder lawaai dan dompelpompen en zijn stiller dan onder- en bovenwaterpompen. – Minder schade aan de vijver – Hybride vijverpompen hebben minder negatieve gevolgen voor de vijver dan dompelpompen of onderpompen en zullen de vijver minder snel beschadigen dan dompelpompen of bovenpompen. Bovendien hebben hybride pompen een lager stroomverbruik dan dompelpompen en dompelpompen, waardoor de vijver minder schade oploopt. – Waterdruk – Sommige typen vijverpompen hebben een variabele waterdruk, zodat u de druk naar behoefte kunt aanpassen. – Pompgeluid – Bij lage geluidsniveaus kunt u een geluidstuningpaneel installeren, dat het geluidsniveau kan verlagen. Geluidstuningspanelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, zodat u een paneel kunt kiezen dat bij het decor van uw huis past. – Stille werking – Dompelpompen, onderpompen en overpompen zijn stiller dan dompelpompen voor de vijver. Ze zullen de vijver ook minder snel beschadigen dan dompelpompen, omdat ze minder water trekken. Hybride pompen maken over het algemeen minder lawaai dan dompelpompen en zijn stiller dan onder- en bovenwaterpompen. – Minder schade aan de vijver – Hybride vijverpompen hebben minder negatieve gevolgen voor de vijver dan dompelpompen of onderpompen en zullen de vijver minder snel beschadigen dan dompelpompen of bovenpompen. Bovendien hebben hybride pompen een lager stroomverbruik dan dompel- en overlooppompen, waardoor de vijver minder schade oploopt.

 

Hoe installeert u een Oase-vijverpomp?

– Plaats de pomp – De eerste stap bij het installeren van een Oase-vijverpomp is het correct plaatsen van de pomp op de draagconstructie. Dit voorkomt dat de pomp kantelt en zorgt er ook voor dat de waterstroom in de juiste richting wordt geleid. – Laat de slangen lopen – Laat vervolgens de slangen lopen om de pomp op de vijver aan te sluiten. U moet een slang gebruiken die geschikt is voor de druk die de pomp produceert en een diameter heeft die iets groter is dan die van de pomp.

https://www.tuincenter-vincent.be/vijver/voorgevormde-vijvers

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten