Welke soorten hoofdkussens zijn er precies?

Een goed passend hoofdkussen is zeer belangrijk tijdens je nachtrust. Van een te zacht kussen krijg je weer nekpijn, terwijl je een te hard kussen weer niet fijn vindt liggen. Ik snap dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit blog leg ik je uit wat voor soorten hoofdkussens er zijn en welke het beste bij jou past. 

Punten waar je rekening mee moet houden

Een goed hoofdkussen uitzoeken is geen makkie. Er zijn namelijk verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe. Voordat je dit gaat doen, is het belangrijk om te kijken naar:

  • Je huidige matras. Is past deze eigenlijk wel goed bij je kussen?

  • Wat je slaaphouding nu is. Ben je een rug, zij- of buikslaper?

  • Je persoonlijke voorkeur voor een hoofdkussen. Hard of juist zacht?

  • Of je het snel warm of koud hebt

  • Of je last hebt van allergieën 

Soorten hoofdkussens

Er zijn natuurlijk heel erg veel verschillende soorten hoofdkussens. In dit blog neem ik de meest voorkomende met je door. 

Synthetische hoofdkussens

Een synthetisch kussen, ook wel een polyester kussen genoemd, is goed wasbaar en vormbaar. Je kan het hoofdkussen namelijk op 60 graden wassen. Dit betekent dan ook dat het antiallergisch werkt, omdat alle bacteriën worden gedood. Maar ben je iemand die veel ondersteuning nodig heeft? Kies dan niet voor een synthetisch hoofdkussen. Deze biedt namelijk weinig ondersteuning. 

Wollen hoofdkussens

Een wollen hoofdkussen ventileert erg goed en neem vocht goed op. Doordat het goed vocht opneemt, is het kussen een stuk minder vatbaar voor schimmels. Schimmels hebben immers vocht nodig om te blijven bestaan. Een wollen hoofdkussen is dus een zeer hygiënische keuze. Wat een nadeel is van een wollen hoofdkussen is dat je het niet kan wassen en dat hij over het algemeen weinig elasticiteit heeft. 

Traagschuim hoofdkussens

Deze hoofdkussens zijn erg stevig en gemaakt van visco-elastisch schuim. Dit betekent dat als het kussen koud is en je er niet op ligt, hij wat harder kan aanvoelen. Ga je er vervolgens op liggen, wordt hij vanzelf zachter door jouw lichaamswarmte en vormt hij goed naar je hoofd en nek. Een traagschuim hoofdkussen is dus een perfecte keuze voor mensen met nekklachten. Maar heb je last van een huisstofmijtallergie? Dan is dit hoofdkussen geen goede keuze. Je kan het kussen namelijk ook niet goed wassen. 

Dons- en veren hoofdkussens

Het dons en de veren uit deze hoofdkussens komen van ganzen of eenden. De kussens zijn daardoor lekker zacht, erg goed vormbaar en zorgen voor een goede ventilatie. Ook deze donzen hoofdkussens zijn geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie. Daarentegen zijn dons- en veren kussens ook niet goed te wassen. 

Latex hoofdkussens

Als je veel steun nodig hebt, zijn latex hoofdkussens wat voor jou. Ook behouden deze kussens lang hun vorm en zijn ze veerkrachtig. Wat wel vaak het geval is bij deze hoofdkussens is dat ze niet veel vocht opnemen en ze aardig warm kunnen worden. Bovendien kunnen latex kussens ook niet gewassen worden, maar dit betekent niet dat ze gevoelig zijn voor huisstofmijten. Deze beestjes overleven namelijk zeer slecht in latex.  

Naast deze soorten zijn er nog veel meer waar je uit kan kiezen. Heb je last van specifieke nekklachten? Dan raad ik je aan je goed te laten adviseren door een specialist. Een goede nachtrust is namelijk erg belangrijk! 

https://slaaponline.nl

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten