Hoe modelspoorgradiënten te maken

 

Bij het maken van een lay-out moet je geleidelijke hellingen en hellingsniveaus kunnen opnemen. Modelspoorbanen zijn vaak vrij vlak, maar ze kunnen ingewikkeld zijn als ze een steile helling hebben. Tenzij je veel ervaring hebt met schaalmodellen, kan het moeilijk zijn om de exacte helling te achterhalen die je nodig hebt. Het is niet nodig om een volledige helling te bouwen, maar je moet overwegen een ruwe schatting te maken voordat je begint.

Het is mogelijk om modelspoorgradiënten te maken die zo steil zijn als 1:40 en een of twee bochten hebben. Dit geeft je lay-out de illusie van een helling, maar verhoogt de weerstand van de trein naarmate deze omhoog gaat. In het echte leven kunnen treinen alles vervoeren, van één tot zeven personenauto’s. Ze kunnen echter ook erg zwaar zijn. Om dit probleem te voorkomen, kunnen hellingshoogtes worden aangepast om de baan er vloeiender uit te laten zien.

Om een helling te bouwen, moet je weten hoe je een hellingsgraad moet meten. In de echte wereld zou een centimeter stijging overeenkomen met 1% van de lengte van de baan. Dit zou perfect comfortabel zijn voor de meeste modeltreinen. Aan de andere kant zou een stijging van 4% problematisch zijn, omdat het erg moeilijk zou zijn om een modeltrein te besturen. Een hogere helling is gevaarlijker voor de modeltreinen.

Om modelspoorgradiënten te maken, bepaalt je eerst de afstand tussen bochten en stijgers. In sommige gevallen is het mogelijk om een gebogen sectie langs een verloop te maken. Dit kan de trein meer ruimte geven om te rijden en het vermindert ook het benodigde hellingspercentage. Zorg er ten slotte voor dat het hellingsparcours soepel verloopt en dat de trein een veilige klim heeft. Dit maakt de hele lay-out realistischer.

Houd er bij het bouwen van een modelspoorbaan rekening mee dat hellingen niet altijd steil zijn. Het verschil zit hem in hoe steil de helling is. In het echte leven is een helling een helling waarbij de ene trein aan de ene kant van een heuvel rijdt en de andere aan de andere kant passeert. Evenzo moet de gradiënt consistent en vlak zijn om realistisch te zijn. Het moet ook treinbewegingen kunnen opvangen. Een geleidelijke stijging, die gelijk is aan de lengte van een trein, moet worden gebruikt om de hellingen te simuleren.

Het toevoegen van een helling aan een modelspoorbaan is een geweldige manier om meer variatie aan je lay-out toe te voegen. Het is ook gemakkelijk om er een helemaal opnieuw te bouwen. Vergeet niet om de helling laag genoeg te houden zodat je zich geen zorgen hoeft te maken over het verliezen van een locomotief. De helling moet relatief vlak zijn. Je kan een digitaal niveau gebruiken om de gradiënt te meten. Het is het beste om een digitaal niveau te gebruiken om de verlopen op je lay-out te meten.

Kom er ook achter hoe je zelf een modelspoorbaan bouwt

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten