Dakwerken: plat of hellend dak?

VL wonen

Wie aan dakwerken begint, overloopt steeds de voor- en nadelen van een hellend of plat dak. Uiteraard is die keuze afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar eveneens van de bouwstijl van je woning. Ook andere factoren spelen een rol, zoals de manier van isoleren, de opbouw en regenwaterrecuperatie.

BOUWSTIJL

Een hellend dak komt bij iedere bouwstijl mooi uit, wegens de vele mogelijke vormen. Zo passen het zadeldak en het mansardedak perfect bij de eerder traditionele en landelijke woningen. De eigentijdse gebogen daken of lessenaarsdaken zijn dan weer geschikt voor moderne woningen. Toch gaat de voorkeur van bouwers met een traditionele ingesteldheid vaker uit naar een hellend dak.

Het merendeel van de woningen in de moderne architectuurstijl hebben echter een plat dak. Een plat dak benadrukt immers de eenvoud die gepaard gaat met een moderne woning. Het strakke lijnenspel van loodrechte vlakken wordt zo niet verstoord.

 

ISOLATIE

Je kan bij een hellend dak kiezen waar je het isolatiemateriaal laat plaatsen, wat een groot voordeel is. Zo kan het isolatiemateriaal zowel langs de binnenkant als de buitenkant van het dak komen. Of gewoonweg op de zoldervloer, als je de ruimte onder het dak niet benut als leefruimte.​

Wanneer je een ononderbroken isolatielaag wilt, wordt de isolatie langs buiten op de dragende structuur bevestigd. Zo voorkom je koudebruggen. Bij dakisolatie langs de binnenkant brengt de dakwerker soepele isolatiewol tussen de elementen van het gebinte aan.

Je hebt echter geen keuze bij het isoleren van een plat dak. Het isoleren langs de buitenkant is een vereiste. Vandaag gebruikt men doorgaans twee manieren om platte daken te isoleren: het warme en het omgekeerde platte dak. Bij een warm dak komt de isolatielaag onder de dakafdachting zonder een luchtspouw. En de naam zegt het al: bij een omgekeerd dak komt de isolatielaag net bóven de dakafdichting.

OPBOUW

Het voornaamste nadeel van de opbouw van een hellend dak? De schuine kanten beperken jouw mogelijkheden om de ruimte onder het dak in te richten. Je kan er bijvoorbeeld maar moeilijk hoge kasten plaatsen. Mensen gebruiken deze ruimte daarom vaak als zolderkamer om kerstversiering, speelgoed of oude schoolboeken in op te bergen. De ruimte onder een plat dak kan je daarentegen optimaal benutten als leefruimte.

Maar ook het dak zelf mogen we niet vergeten. Op een hellend dak zijn de mogelijkheden uiteraard beperkt: je kan er hoogstens zonnepalen of een groen dak op plaatsen. Naast zonnepanelen kan je op een plat dak eveneens een groene tuin of een terras kwijt. Van een plat dak maak je in de zomermaanden dus makkelijk een extra leefruimte. Ook is het zelfs mogelijk om er in de toekomst – zoals je in vele zuiderse landen ziet – een bijkomende verdieping op te plaatsen.

REGENWATERRECUPERATIE

De prijzen van kraantjeswater stijgen jaar na jaar. Het is dus handig wanneer je gratis regenwater kan gebruiken voor je toilet, wc-spoeling en wasmachine. Met een hellend dak recupereer je tot 95 procent van het hemelwater. Het water loopt dan ook makkelijk van het dak tot in de goot.

Een plat dak vangt in principe evenveel regenwater op, maar de afvoer verloopt een stuk trager. Pas ook op met grind als dakbedekking voor je platte dak, want dan kan je nog maar zo’n 60 procent van het regenwater recupereren.

BOUWKOST

Bij de vergelijking van de bouwkost van een hellend of plat dak moet je rekening houden met alle factoren:

  • de grootte van je dak,
  • de dakbedekking,
  • de isolatiemethode
  • en jouw persoonlijke situatie.
     

Limas@Home beantwoordt graag al je vragen over platte of hellende daken. We werken dan ook het liefst op maat van jouw noden en wensen. Twijfel zeker niet om contact op te nemen voor vrijblijvend advies, hulp of een offerte.

http://www.limasathome.be/nl/blog/dakwerken-plat-hellend-dak

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten