Akita: bijzonder loyaal en beschermend

Akita honden zijn bijzonder loyaal en beschermend voor hun menselijke familie. 

De voorouders van de Akita werden gefokt om op beren te jagen en – helaas – werden ze ook gebruikt in hondengevechten. Dat heeft gemaakt dat ze in de afgelopen decennia kracht en een sterke botstructuur hebben ontwikkeld.

Als je toegewijd bent aan het trainen van je Akita, dan zal je ontzettend genieten van het gezelschap van een vriendelijke en loyale hond die open staat voor het leven met een gezin en ook met andere huisdieren. Dit vereist een grondig en zeer vroeg socialisatieproces, maar dat kan heel goed worden gedaan.

Voeding en dieet van de Akita

In het verleden werden Akita-herders voorzien van voedsel, vis en rijst. Vandaag de dag is er veel voedzaam droogvoer voor honden, alsook supplementen. Daarmee krijgen ze de nodige vitamines en mineralen binnen.

De eerste vier maanden moeten puppy’s met natuurlijk voedsel worden gevoerd. Probeer je puppy geen voedsel met conserveermiddelen te geven.

De beste bron van eiwitten voor de Akita is vlees. Als je wil dat ze andere belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen, dan is er altijd de optie om groenten toe te voegen aan hun dieet. De aanbevolen hoeveelheid voeding voor een volwassen Akita is twee keer per dag vijf tot zes kopjes hoge kwaliteit droog hondenvoer. 

Zorgen voor een Akita 

De Akita is een zeer actieve en avontuurlijke hond. Hij kan echter wel een dutje doen en zich na het spelen op de bank nestelen.

Neem je hond meerdere keren per dag met je mee wanneer je lange wandelingen maakt of gaat joggen. Laat hem minstens 60 minuten per dag trainen. Vrolijk hem op door een bal in de tuin te gooien en hem op te dragen die voor je te brengen.

Daarnaast hebben deze slimme honden ook mentale stimulatie nodig. Er zijn een paar manieren om de Akita uit te dagen, waaronder:

• Werken aan een nieuwe truc: Betrek de Akita in een grondige trainingssessie. Heeft hij de basiscommando’s onder de knie, dan kun je uitkijken naar meer geavanceerde oefeningen.

• Interactief speelgoed: er is veel speelgoed dat je huisdier zal stimuleren, waaronder hondenpuzzels en bordspellen. Een speeltje met een verborgen traktatie is een goede manier om uren bezig te laten zijn, want ze willen er graag achter komen hoe de traktatie eruit te krijgen.

• Geef hem een taak: Akita’s zijn herdershonden. Help hem taken te volbrengen, bijvoorbeeld door hem pantoffels te laten verzamelen en die naar je toe te laten brengen. Op Akita Wereld kan je hier verder over lezen.

Zodra je je nieuwe Akita puppy naar huis meeneemt, zou je hem moeten trainen. Soms kunnen deze honden een beetje koppig zijn. Wees sterk als coach en (be)vestig je dominantie door initiatief te nemen.

Wekelijkse zorg is vereist voor de Akita om hem in topconditie te houden. Je kunt een verzorgingsborstel gebruiken om de vacht van de hond glanzend te houden.

De lente en zomer zijn seizoenen bij uitstek waarin deze honden verharen. Een goede verzorging in deze perioden is dus erg belangrijk. Zorg er ook voor dat hun nagels geknipt zijn en dat hun oren schoongemaakt worden, het liefst een keer per week.

De Akita is een vrij zeldzame ras en dat maakt het niet eenvoudig om een goede Akita-fokker bij jou in de buurt te vinden. Je kunt proberen om bijeenkomsten en shows van een fokkersvereniging bij te wonen of online informatie opvragen. 

Leuke weetjes over de Akita

• Voordat de zwarte Akita een officiële rasnaam had, stond hij gewoon bekend als Snow Dog, vanwege de manier waarop hij huilde vanuit de met sneeuw bedekte landelijke ergen van Japan.

• Hij is een trouwe hond.

• Een Akita is een uitstekende waakhond.

• Hij is veerkrachtig en niet bang voor uitdagingen.

• Een Akita wordt 10-15 jaar oud.

• Reuen wegen tussen 32 en 39 kg wegen en teven tussen 23-29 kg.

• Mannetjes meten 64-70 cm. en de teven ca. 58-64cm.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten