8 stappen om te komen tot een goed verlichtingsplan

VL wonen

Om te voorkomen dat je je al te overweldigd voelt nog voordat je begint, volg je deze 8 stappen om de verlichting van je huis als een pro te ontwerpen.

1. Stel het budget vast

Het lijkt misschien een open deur, maar het is verbazingwekkend hoe snel huisprojecten – groot of klein – een serieuze deuk in je budget kunnen slaan. Om een financiële tegenvaller te voorkomen, moet je bepalen hoeveel verlichting je nodig hebt en aangeven op welke punten je wilt besparen en op welke andere gebieden je bewuster met de kosten moet omgaan.

2. Kies een thema, genre of ontwerptype

Net zoals je je aan een kleurenschema houdt bij het inrichten van een ruimte, moet je ook de stijl en het thema overwegen van de armaturen die je wilt installeren. Aangezien verlichting zo’n integraal onderdeel is van het creëren van de sfeer en toon van een ruimte, moet je producten vinden die bij jou en de specifieke ruimte passen. Als je een kenmerkende stijl hebt, moet de verlichting die volgen.

3. Verlichting in drie soorten

Het basisprincipe is om drie soorten verlichting in lagen aan te brengen: sfeerverlichting, accentverlichting en taakverlichting. Omgevingsverlichting houdt zich bezig met het creëren van algemene verlichting en heeft een meer functionele rol. Bij accentverlichting komen vaak decoratieve armaturen om de hoek kijken, zoals kroonluchters, pendels en lineaire verlichting. Taakverlichting is er ook in vele vormen en biedt gerichte verlichting voor werkplekken in je huis. Zodra al deze elementen samenkomen, wordt het interieur een goed afgeronde (en goed verlichte) ruimte.

4. Begin met een opvallend licht

Als je eenmaal een thema in gedachten hebt, begin dan met het meest zichtbare item dat de ruimte zal definiëren. Zoals een moderne kroonluchter of een hanglamp (dit kan een van de items zijn die de moeite waard zijn om geld aan uit te geven). Van daaruit, het kiezen van de overige verlichting in dezelfde stijl.

5. Houd rekening met de eisen van elke ruimte

Omdat elke ruimte zijn eigen functie heeft, moeten sommige ruimten natuurlijk meer sfeervol zijn en andere meer taakgericht. De slaapkamer zou het bijvoorbeeld goed doen met meer accentverlichting, omdat het een ruimte is voor ontspanning en slaap. De keuken is de ruimte voor zorgvuldige taken zoals het bereiden van voedsel – dus die ruimte vraagt vooral om heldere, functionele verlichting.

6. Wees nauwkeurig met afmetingen

Gelukkig zijn er algemene en specifieke richtlijnen voor het dimensioneren van een armatuur voor een ruimte. Zodra je de basisafmetingen van de ruimte en de functie ervan hebt, is het rekenwerk voor het vinden van de juiste maat armatuur gemakkelijk gedaan. Bijvoorbeeld, keukens en woonkamers hebben verschillende eisen; het plannen van de verlichting boven een kookeiland is heel anders dan het kiezen van een armatuur die groot genoeg is om een woonkamer te vullen.

7. Wees creatief

We hebben het gehad over specifieke soorten verlichting voor elke kamer, maar soms is het goed om de regels te breken. Denk buiten de normale functie van een product en probeer onverwachte toepassingen – misschien een hanglamp als bedlamp of een verstelbaar wandarmatuur als werklamp in de keuken.

8. Begin met ontwerpen!

De laatste stap is om meteen in het verlichtingsontwerp van je huis te duiken. Het planningsproces op gang brengen is vaak het moeilijkste deel, maar met de nuttige tips in dit blog heb je in een mum van tijd een uniek verlichtingsschema. En kom je er niet uit? Vraag de professional om advies.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten