Oud Hollandse boerenkoolstamppot, hoe krijg je ‘m echt lekker?

VL wonen

Vroeger at je thuis als gezin op de meest traditionele wijze boerenkoolstamppot. Deze bestond uit verse boerenkool met spekjes, een kuiltje jus en rookworst: van de slager. Waarom proeft de eigentijdse boerenkoolstamppot dan toch net een tikkeltje anders dan ‘vroeger thuis’? 

Welke boerenkool gebruik je? 

Boerenkool kwam bij best wat (dorpse) gezinnen, zoals het onze, gewoon uit de eigen tuin. Of je kocht boerenkool bij de groenteboer. Voorverpakte boerenkool was destijds, tot eind jaren 80, een onbekend fenomeen. Aardappels kwamen bij de boer vandaan en de rookworst bij de slager. 

Ouderwetse boerenkoolstamppot

Om echt ouderwetse boerenkool stamppot te maken koop je stronken boerenkool. Je haalt de bladeren van de stronk af en snijd het groen weg van de nerven. Was de overgebleven boerenkool en snijdt de bladeren in reepjes. Dit doe je door de bladeren op te vouwen tot een pakketje. 

In voorverpakte zakken boerenkool worden de nerven mee gesneden. Deze harde stukjes hebben een lange kooktijd nodig en golden enkele decennia geleden nog als ‘afval’. Nerven at je niet – en wat ons betreft geldt dit nog steeds. 

Hoe bereid je ouderwetse boerenkool? 

  • Koop 2,5 kg bintjes, één van de lekkerste aardappelsoorten. Geen tijd om te schillen? Koop dan voorgekookte aardappels. 
  • Haal bij de keurslager 2 ambachtelijk gerookte rookworsten en warm deze au-bain-marie op. Gebruik wat van dit vocht voor de jus! 
  • Haal een bakje van 200 gm. spekjes. Bak uit totdat deze hard worden.
  • Kook de aardappels, dit mag in kleine blokjes zijn.
  • Maak een pannetje jus van 200 ml water en 100 gm roomboter.
  • Maak de jus aan met een half blokje runderbouillon en wat ingedikte, vloeibare jus. 
  • Ondertussen kook je in een andere pan de boerenkool in groentebouillon.
  • Zijn de aardappels gekookt? Giet ze af en stamp de aardappels.
  • Voeg minimaal een el. roomboter hier aan toe en een kop melk.
  • Kruid de boerenkoolstamppot met zout en nootmuskaat. 

Serveer direct, met jus en als topping de spekjes! Eet smakelijk

https://www.celavita.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten