Trek de deur open van jouw nieuwe duurzame woning!

Je kunt tegenwoordig niet je hoofd om de hoek steken of je wordt doodgegooid met dat woordje ‘duurzaamheid’. Wat wordt daarmee bedoeld met betrekking tot wonen?

Stel, jij zet een huis, garage, schuur of een andere constructie neer met als doel erin te gaan wonen, je auto te parkeren of je spullen erin op te bergen. Dan wil je uiteraard dat je zo lang mogelijk van de vruchten van jouw noeste arbeid kunt profiteren. En dus niet dat één windstootje of regen- dan wel hagelbui al jouw werk teniet doet. Is dat wel het geval, dan hebben we dus niet met een duurzaam object te maken.

Duurzaamheid houdt verschillende dingen in. Ten eerste belooft een duurzaam product lang mee te gaan; het is dus met vakmanschap en behulp van kwalitatief hoge materialen in elkaar gezet. Dat betekent direct ook al dat zo’n product behoorlijk wat kan hebben. Tot slot is duurzame productie goed voor het milieu: het doet geen schade aan de omgeving tijdens de ingebruikname, laat staan in de fabrieksprocessen. Kortom, iedereen profiteert van duurzaamheid! Ja, oké, er zit een prijskaartje aan. Maar liever dat dan jaarlijks een nieuw product kopen, toch?

De slimme aanschaf van nieuwe producten

En met ‘slim’ bedoelen we dus op basis van duurzaamheid. Maar hoe begin je aan zo’n aankoop? Simpel. Informatie inwinnen. Uitzoeken waar een product van is gemaakt. Wordt er vermeld dat er gebruikte materialen zijn toegepast? Te gek! Recycling wil namelijk zeggen dat er geen fossiele brandstoffen of andere natuurlijke grondstoffen zijn aangeboord. Ook dat is duurzaam: de planeet wordt immers gespaard. De materialen die jij nodig hebt voor een nieuwe aanbouw, kun je dus hierop uitkiezen.

En, je zou het niet zeggen, maar tegenwoordig worden kunststoffen van de hoogste kwaliteit ook geproduceerd op een manier die besparend is voor het milieu. Nadat je een profiel hebt uitgekozen in de juiste kleur, hoef je alleen nog maar een passend deurbeslag erbij aan te schaffen.

En wat nu?

Ja, nu is nu. Maar nu is ook later. Dat hebben we eigenlijk al enigszins uitgelegd: jouw duurzame materialen zorgen ervoor dat jouw project stand houdt, rekenschap aflegt tegenover het milieu en tegen een stootje kan. Wat wil je nou nog meer? Ja, er iets mee kunnen nadat je de constructie niet meer nodig hebt. Of dat anderen er iets aan hebben. Dat wil dus zeggen dat je er het liefst voor zorgt dat de aanbouw die jij neerzet gedeeltelijk of in zijn geheel te recyclen is.

Ja, deuren zijn… deuren. Tenminste, we gaan maar even uit van het vorige voorbeeld. Maar het gaat er niet zozeer om wat je er nu allemaal mee kunt maar juist later. Want zodra jouw product – je deur dus, in dit geval – zijn beste tijd heeft gehad, zou het zonde zijn dat die zomaar pardoes op een vuilnisbelt belandt. Want wat nou als er allemaal andere producten van gemaakt kunnen worden? Puur met het oog daarop is het dus voor iedereen – jou, het milieu, de verwerkende industrie en de gebruiker na jou – beter om jouw product te laten recyclen.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten