Groen? Dat moet je doen!

Een wereld zonder vele discussies omtrent duurzaamheid, klimaatverandering, recycling, etc. Je kunt het je haast niet meer voorstellen. De een vindt het onzin en gooit gewoon al zijn/haar afval in dezelfde afvalbak, de ander slaat er compleet in door en vangt zijn/haar douchewater op in een regenton. Je kunt echter ook gaan voor de middenweg en kleine aanpassingen in je levenswijze aanbrengen om toch duurzamer te leven. Dit is heel simpel te bereiken, bijvoorbeeld door over te stappen van normale stroom naar “groene” stroom. De overstap is simpel, maar er komt echter veel meer kijken bij het overstappen naar groene stroom. Er bestaat namelijk een scala aan energieleveranciers, met allerlei verschillende aanbiedingen en energietarieven. Maar wat is nu precies groene stroom? Waar kies je voor en bij welke leverancier? Dit zijn allemaal vragen waar je in deze blog antwoord op zult krijgen!

Wat is groene stroom?

Om de keuze te maken voor groene stroom, is het natuurlijk van belang om überhaupt te weten wat groene stroom is. Groene stroom is in principe gewoon normale elektriciteit, maar ditmaal wordt de elektriciteit op een milieuvriendelijke manier opgewekt. Denk hierbij aan zonne-en windenergie, maar ook aan elektriciteit dat is opgewekt door waterkracht. Al deze manieren van het opwekken van elektriciteit worden groen genoemd. Dit, omdat het opwekproces niet aantastend is voor het milieu en daarmee niet vervuilend is.

Energie vergelijken

Wil je nu overstappen naar groene stroom? Dan zul je allereerst moeten beginnen met soorten energie vergelijken. Dit kun je eenvoudig online doen. Door bijvoorbeeld je postcode en verbruik (of de grootte van je huishouden) aan te geven, kun je gemakkelijk terugvinden wat het complete aanbod is in energieleveranciers in jouw omgeving. Nog een tip; Check van te voren of je wel kunt overstappen. Je kunt namelijk alleen overstappen na je contractperiode. Dit is meestal na 1 of 3 jaar.

De keuze voor je energieleverancier

De keuze voor je energieleverancier maak je vaak op basis van de energietarieven. Het overstapmoment maakt voor de prijs niet uit, maar waar je overstapt maakt wel uit voor de prijs. Elke energieleverancier hanteert namelijk zijn of haar eigen tarieven. Je kunt zelf gemakkelijk de verschillende energiecontracten met elkaar vergelijken. Het deel dat je kunt vergelijken zijn de variabele leveringskosten en het vastrechttarief voor stroom (of gas). Je moet hierbij letten op de prijs per kWh uur stroom en de m3 gas. Dit zijn de vastrechtkosten. Tevens moet je letten op de (mogelijke) welkomstbonus. Deze drie punten bepalen samen de hoogte van het tarief en kun je dus met elkaar vergelijken. Op deze manier, kun je dus voor jezelf de voordeligste keuze maken.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten