Wanneer de meesten van ons aan een kachel of haard denken zien we het hout al branden. Die typische lucht, dat bijzondere geknisper en die felle onvoorspelbare vlammen. Allemaal factoren die de houtkachel zijn onvervangbare charme geven. Voor veel haardpuristen is het dan ook duidelijk; de echte authentieke haardbeleving laat zich enkel vangen in het wispelturige vuurbeeld van fel vlammend hout. Gashaarden zijn efficiënte verwarmingsbronnen waar je op kunt vertrouwen. En eerlijk is eerlijk. Ook het vlambeeld van gasvuur wordt steeds sfeervoller en mooier. Maar zelfs het allermooiste gasvuur haalt het niet bij het altijd boeiende schouwspel dat houtkachels te bieden hebben! Qua sfeerbeleving en gezelligheid haalt niets het bij de magie van brandend hout!

 

Maar is de houtkachel nog wel van deze tijd? Is het nog wel verantwoord om hout te stoken, nu we beseffen wat de effecten hiervan zijn op ons klimaat en de wereld om ons heen? Steeds vaker komt de houtkachel als vervuiler in het nieuws. We horen over nieuwe regelgeving en over gevallen van overlast. Over CO2 uitstoot en over hoeveelheden fijnstof die we inademen. Genoeg om de houtkachel in een kwaad daglicht te stellen zou je zeggen. Maar is dit allemaal wel terecht? Is de houtkachel echt iets waar we langzaam afscheid van zullen moeten gaan nemen? Of heeft de houtkachel nog wel een toekomst en is hij wel degelijk met zijn tijd meegegaan?

 

Als we het antwoord willen weten moeten we kijken hoe houtkachels vervuilend kunnen zijn. Wanneer hout verbrandt komt CO2 oftewel koolstofdioxide vrij. Dit broeikasgas is een belangrijke veroorzaker van de opwarming van onze aarde omdat het warmte vasthoudt in onze atmosfeer. CO2 wordt tijdens het leven van de boom opgenomen en komt weer vrij wanneer het hout vergaat of verbrandt. Omdat er een relatieve korte tijd verstrijkt tussen het moment van opnemen en afgeven, rekenen we hout tot de hernieuwbare brandstoffen. Dit in tegenstelling tot aardgas en aardolie waarin CO2 is opgeslagen dat al miljoenen jaren geen deel meer uit maakt van onze atmosfeer. Hernieuwbare brandstoffen zoals hout zijn hierdoor duurzamer dan fossiele brandstoffen.

 

Naast CO2 uitstoten kan een houtkachel nog meer ongewenste reststoffen voortbrengen. Vooral bij een slechte verbranding is dit het geval. Hoe beter de verbrandingsomstandigheden, des te minder reststoffen zoals as, roet en fijnstof overblijven. De sleutel tot verantwoord stoken blijkt te liggen in het optimaliseren van de verbranding. Wanneer de omstandigheden voor het vuur ideaal zijn verbrandt hij natuurlijk op zijn best. De temperaturen lopen dan het hoogste op en het hout verbrandt vrijwel volledig. Onder optimale verbrandingsomstandigheden profiteren we dus maximaal van ons brandhout. Er blijft vrijwel geen hout onbenut en de maximale warmte wordt verkregen uit een minimale hoeveelheid brandhout. Goede verbranding is dus enorm belangrijk en maakt het verschil. Het maakt een moderne houtkachel schoner, efficiënter, gezonder, veiliger, onderhoudsvriendelijker, en bovenal beter voor het milieu dan de oude houtkachels met open verbranding!

 

De kritiek de houtkachels krijgen is dus niet geheel terecht. Moderne houtkachels zijn niet meer zwaar vervuilend of ongezond. Ze zijn niet te vergelijken met de open houthaard van vroeger en verdienen dan ook niet hetzelfde imago. De oude open haard had een open verbinding met zowel de kamer als de buitenlucht. De verbrandingsomstandigheden waren niet te controleren laat staan te optimaliseren. Veel hitte ging verloren en slechts zelden verbrandde een open haard het hout volledig. De temperatuur bleef relatief laag en de asla stroomde snel vol. Al het niet verbrandde hout bleef achter in de vorm van houtskool, as, roet en fijnstof. Slecht voor onze gezondheid en voor de luchtkwaliteit in het algemeen! Maar niet meer te vergelijken met de houtkachel van nu! Moderne houtkachels stoten wel 50x minder fijnstof uit en hebben een rendement dat ruim 4x zo hoog ligt! Een moderne houtkachel kopen past dus helemaal in de trend van tegenwoordig. Duurzaam en verantwoord hout stoken is helemaal niet moeilijk. Met de houtkachels van nu kan iedereen het!

 

 

 

https://www.haardenexpert.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten