De bekende Chesterfield bank

VL wonen

Zegt een Chesterfield bank je iets? Een bank met een ruitpatroon en knopen. De bank is meestal uitgevoerd in leer. Deze bank komt vrijwel in alle ruimtes goed tot zijn recht. Of het een zakelijke omgeving is of gewoon in je huiskamer, het maakt echt niet uit! Al jarenlang is dit type bank erg populair. Deze stijl gaat terug tot in de achttiende eeuw. Je raad het misschien al, maar de bank is ontstaan in de plaats Chesterfield. Een klassieke Engelse bank die past in elke inrichting. Een stijlicoon. Dat is de bekende Chesterfield bank.

De geschiedenis van een Chesterfield bank

Dit typische Engelse meubilair heeft natuurlijk ook een geschiedenis. Een schrijver uit Engeland, genaamd Philip Dormer Stanhope, ontving op zijn sterfbed een bezoek. Hij vroeg zijn bediende om een stoel te geven aan de gast. De bediende had letterlijk een stoel meegegeven aan de gast bij vertrek. Ze stond erop dat de gast de stoel waar hij op gezeten had mee naar huis mocht nemen. De stoel die meegegeven is aan deze gast is de voorloper van de stijl van de Chesterfield bank. De meubelstijl is al ruim 200 jaar oud en is te herkennen aan het ruitpatroon met knopen. Je kan de stijl ook herkennen door de genagelde voorzijde. De stoel komt dus oorspronkelijk uit Engeland. De Chesterfield bank is in zijn origineel uitgevoerd in leder. De Chesterfield bank is onmisbaar in meubelland en wordt dan ook veel gekocht. Je kan een Chesterfield bank tweedehands ook aanschaffen.

Een origineel exemplaar

Dat alleen de Chesterfield uit Engeland van goede kwaliteit is, is een fabeltje. Dit fabeltje is tientallen jaren geleden verzonnen en is pure onzin. De stijl van Chesterfield is al wel eeuwen populair. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de stijl werd overgenomen door bedrijven. Binnen de kortste keren nam het aantal producenten snel toe en dat over de hele wereld. De Engelse fabrikanten van de Chesterfield stijl hebben zichzelf wel een elite status gegeven. Dit om zich te beschermen tegen de concurrenten. Het is een slimme marketingtruc van de bedrijven, maar is wel een beetje achterhaald. In Engeland produceren ze niet alleen goede kwaliteit. Er zijn ook bedrijven die meubels produceren van een zeer lage kwaliteit.

 

Tegenwoordig zegt het land van herkomst dus niet meer zoveel. Het fabeltje dat de Chesterfield meubels uit Engeland de beste kwaliteit hebben is dus letterlijk een fabel. Er rest nog een vraag. Hoe herken je nu een echte Chesterfield? Misschien heb je wel een imitatie. Een imitatie kan je herkennen door het meubelstuk goed te bekijken. Voel het leder of stof en ga er even op zitten. Imitatie meubelstukken gebruiken goedkoop leer en hebben een onechte uitstraling. Chesterfield bank kleuren zijn er veel. Je kan een imitatie ook herkennen aan de zeer beperkte aantal kleuren en het niet aanbieden van een garantie van het stuk. Al deze bovenstaande dingen kunnen duiden op massaproductie. Je weet dan in ieder geval zeker dat je een Chesterfield bank of stoel hebt van lage kwaliteit.

In klassieke collectie vindt je bij Jan Frantzen de traditionele Chesterfield bank in diverse uitvoeringen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten